"Biće problem ako Rusi prekinu dotok gasa Evropi": Vučić objasnio šta znači formiranje radnih grupa u regionu

08.06.2022

11:56

0

Bitno je da nađemo zajednički pristup za rešavanje problema, poručio je Vučić

"Biće problem ako Rusi prekinu dotok gasa Evropi": Vučić objasnio šta znači formiranje radnih grupa u regionu
av - Copyright Printscreen/Tanjug

Razgovarali smo o svim važnim temama, a pokrenuli smo ideju o pravljenju radnih grupa, timova, koji će da analiziraju situaciju u regionu i kako da pomognemo jedni drugima tokom leta, kada su u pitanju energenti, hrana, požari, poplave, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa Samita regionalne inicijative Otvoreni Balkan,  koji se održava danas na Ohridu.

On je naglasio da je zadovoljan sastancima u okviru inicijative, ali i sa predstavnicima zemalja koje još nisu članice ''Otvorenog Balkana'', Abazovićem i Tegeltijom.

Preneo je da je premijerka Srbije Ana Brnabić uputila crnogorskom premijeru poziv da do kraja meseca poseti Beograd, a uskoro će, kaže, takav poziv otići i Savetu ministara BiH.

Vučić je rekao da se priprema veliki sajam vina, hrane i turizma u Beogradu i dodaje da bi voleo da naredni susret bude negde na jugu Srbije.

- Bitno je da nađemo zajednički pristup za rešavanje problema. Mislim da je važno da formiramo te radne grupe za zimu. Da razmenimo ulje, brašno, gas. Ideja je da svim građanima u regionu obezbedimo da bude dovoljno robe - naveo je predsednik.

Kako kaže, cena energije skače i to je pakao za sve. Dodaje da će biti problem što neće imati odakle ni da se uzme.

- Sa užasom gledamo šta će da se događa sa energentima. Najgore je da Rusi prekinu dotok gasa Evropi. Niko nije od nas kriv za rat u Ukrajini, ali teška zima je pred nama. Ključne su finasije, i kako ćemo mi sve to da finansiramo. Zato sada pumpamo skladišta za gas, da bismo imali za "ne daj bože" - kazao je on.

Samitu danas prisustvuju i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama, kao i crnogorski premijer Dritan Abazović i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Oliver Varhelji, evropski komesar za proširenje, takođe je prisutan na samitu u Ohridu, a putem video linka obratio se i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Otvoreni Balkan je regionalna inicijativa koju su uspostavile Albanija, Severna Makedonija i Srbija, sa ciljem povećanja ekonomske i druge saradnje tri zemlje, kao i poboljšanja međusobnih odnosa.

Vučić, Rama i bivši makedonski premijer Zoran Zaev 10. oktobra 2019. godine započeli su inicijativu koja je neformalno bila nazvana "mali Šengen", a koju su podržale EU i SAD.

Cilj inicijative, kako je tada kazao predsednik Vučić, jeste da olakša život građanima i poboljša životni standard.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike