"Tesla" napravio rekordan profit, gotovo 50 odsto veći od očekivanog

21.04.2022

10:22

0

Američki proizvođač automobila na struju nadmašio i očekivanja analitičara a kupci će morati da stanu u red

"Tesla" napravio rekordan profit, gotovo 50 odsto veći od očekivanog
Tesla automobili - Copyright Profimedia

Kompanija "Tesla" ostvarila je u prvom kvartalu 2022. godine rekordnu dobit od 3,7 milijardi dolara, uprkos problemima u lancu snabdevanja. Profit je daleko viši od 2,6 milijardi dolara, koliko su predviđali tržišni analitičari.

"Teslina" zarada u prvom tromesečju je takođe više nego trostruko veća od 1,1 milijarde dolara zabeleženih u istom periodu 2021. godine, i za 30 procenata veća nego prethodni rekord od 2,9 milijardi dolara koji je postignut u četvrtom kvartalu prošle godine, izveštava CNN.

Prihod kompanije je u periodu januar-mart porastao za šest odsto u odnosu na prethodni kvartal, na 18,8 milijardi dolara, dok je u poređenju sa lanjskim prvim tromesečjem skočio za 81 procenat.

Akcije "Tesle" su porasle za šest procenata nakon objave poslovnih rezulatata, na produženom trgovanju na Volstritu.

Prema izveštaju CNBC, prihodi automobilskog sektora kompanije dostigli su 16,86 milijardi dolara u izveštajnom periodu, što je za 87 odsto više nego prošle godine. Bruto marža u automobilskoj diviziji je porasla na rekordnih 32,9 posto, dok je bruto profit "Tesle" u ovom glavnom poslovnom segmentu iznosio 5,54 milijarde dolara.

Malo na proizvodnji, malo na ceni...

Rast prihoda je delimično podstaknut povećanjem broja isporučenih automobila, ali i podizanjem prosečnih prodajnih cena, saopštila je kompanija u izveštaju za akcionare.

U obraćanju akcionarima putem video linka, finansijski direktor kompanije Zahari Kirkhorn i izvršni direktor Ilon Mask izneli su uverenje da "Tesla" može ove godine da ostvari rast od najmanje 50 posto u odnosu na poslovne pokazatelje iz 2021.

Napomenuli su, ipak, da je kompanija izgubila oko mesec dana proizvodnje u pogonu u Šangaju zbog kovid mera zatvaranja.

- Proizvodnja se nastavlja na ograničenim nivoima i radimo na tome da se vratimo na punu proizvodnju što je pre moguće - rekao je Kirkhorn.

Mask je poručio da, uprkos ovim poteškoćama, smatra verovatnom mogućost da "Tesla" ove godine proizvede milion i po automobila. On je upozorio da će se kupci koji sada naručuju "Tesline" automobile suočiti s dugom listom čekanja, i da deo njihovih narudžbina neće biti isporučen do sledeće godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike