Od sada moguće i u Srbiji: Radi se četiri dana, a plata ostaje ista!

23.02.2022

09:43

0

Autor: 24sedam

Nakon što je tako nešto najavljeno u EU i u Srbiji će jedna firma uvesti četvorodnevnu radnu nedelju

Od sada moguće i u Srbiji: Radi se četiri dana, a plata ostaje ista!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Vesti od pre nekoliko dana da se u Belgiji priprema uvođenje radne nedelje od četiri dana, parira i jedna ovdašnja – prva kompanija u Srbiji spremna je da posle probnog perioda uvede ovaj savremeni koncept i kod nas.

Posle pet meseci „probnog rada“ kompanija „Menpauer grup“ (ManpowerGroup), koja posluje i u Srbiji, juče je zvanično najavila da će ubuduće zaposleni raditi četiri dana u nedelji. Za peti dan rezervisana su samo dežurstva u kojima će se zaposleni smenjivati, a plata se neće menjati sa smanjenjem broja radnih sati.

Kompanija od 2020. posluje kao nezavisni klaster za Jugoistočnu Evropu u sektoru fleksibilnijeg zapošljavanja se i sama okušala u „fleksibilnosti“ svojim pilot projektom.

Skok efikasnosti

Tokom test perioda novi projekat „Hjuman driven rešejp“ pokazao je rast produktivnosti zaposlenih porasla jer je pokazana veća veća motivacija zaposlenih, ističu iz kompanije.

Prema njihovim podacima koje prenosi "Telegraf", 90,5 odsto zaposlenih izjavilo je da su osnaženi da efikasnije obavljaju svoje radne aktivnosti, bolji balans privatnog i poslovnog života istaklo je 97 odsto.

Iz „Menpauer grup“ ističu da iskustva pokazuju da tradicionalne kompanije gube bitku oko mladih talenata, jer je globalni trend da mladi žele sve više da rade u startapovima i tehnološkim kompanijama, te je zadatak svake kompanije da nađe personalizovan način kako da postane privlačan poslodavac.

- U doba kada ljudski kapital postaje sve važniji i vredniji, mi imamo odgovornost da ne brinemo samo o našim zaposlenima i procesima, nego i o zaposlenima i procesima velikog broja drugih kompanija. Kao lideri u svojoj industriji, dajemo prioritet “storydoingu“ i konstantno pokrećemo talase pozitivnih promena. Radujemo se prenošenju iskustva o projektu četiri radna dana i drugim pravnim licima kako bismo zajedničkim snagama tržište rada Srbije i regiona približili najkonkurentnijim evropskim tržištima - izjavio je Aleksandar Hangimana, partner u „Menpauer grup SEE“.

U „Menpauer grup Srbija“ dodaju da sa pravnog aspekta projekat četvorodnevne radne nedelje predstavlja benefit za sve zaposlene.

- Zaposlenima se daju veća prava od prava koja su definisana zakonskim odredbama, na osnovu čega zaposleni zadržavaju sva svoja prava kao da rade u sistemu petodnevne radne nedelje - izjavio je Srđan Botorić, rukovodilac pravne službe.

Evropski trend odavno poznat u Srbiji

Prema koalicionom dogovoru belgijske vlade, radnici će u toj zemlji uskoro će moći da odaberu četvorodnevnu radnu sedmicu u sklopu niza reformi tržišta rada. Paket reformi koji je dogovorila višestranačka koaliciona vlada u toj zemlji takođe će radnicima dati pravo da isključe radne uređaje i ignorišu poruke vezane uz posao nakon radnog vremena bez straha od odmazde poslodavca.

Praksa skraćenog radnog vremena ima svoje korene i u Srbiji. Navodi se primer skraćenog radnog vremena konfekcije „Javor“ iz Ivanjice, firme koja je u vreme SFRJ bila veliki izvoznik i partner svetskih kompanija.

- Skratili su radni dan sa osam na šest sati i rezultati su bili neverovatni. Produktivnost je porasla za 30 odsto, smanjio se broj bolovanja... Bilo je manje odsustva, radnici su bili srećniji. Mi smo bili pioniri u tome - kaže predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) Ranka Savić.

Primeri nisu samo istorijski. Kako je 24sedam pisao, u Srbiji i danas neke firme „rade manje a više“. Jedan od primer je beogradska „Mikroelektronika“, uspešna firma u svom polju u svetskim okvirima, koja je ove godine uvela šestočasovno radno vreme u proizvodnji elektronskih kola i sklopova.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike