Radiće samo četiri dana: Holanđanin uveo svetsku praksu u firmu u Hrvatskoj

26.08.2021

09:19 >> 09:22

0

Radna nedelja je skraćena, plata nije i svi u IT firmi u kojoj su se među prvima u Hrvatskoj uvelo novi svetski trend imaju veliki osmeh

Radiće samo četiri dana: Holanđanin uveo svetsku praksu u firmu u Hrvatskoj
Copyright Pixabay

Mnogima u Hrvatskoj, ali u diljem Balkana, nezamislivo da rade četiri dana nedeljno umesto pet, pokazalo se da je taj svetski trend ostvariv i na našim prostorima. I to pod istim finansijskim uslovima, odnosno istom platom, pokazuje slučaj firme „Vebpauer Adria“ (Webpower Adria), piše zagrebački „Jutarnji list“.

Firma specijalizovana za e-mejl marketing i marketing automatizacije u vlasništvu je mladog i uspešnog Holanđanina, Jana de Jonga.

De Jong se pre 15 godina preselio u Hrvatsku i pokrenuo svoj posao a medijske stupce prošle godine punio je inicijativom o uvođenju digitalnih viza za nomade. Sada je ponovo u žiži javnosti ali zbog „domaćih“ radnika, jer u njegovoj firmi je uveden svetski trend – skraćena radna nedelja.

Nema izostanaka, veća produktivnost

U Evropi sve je više firmi koje isprobavaju ovaj svetski trend. Informatička kompanija “Software el sol” iz Andaluzije takođe je uvela četvorodnevnu radnu nedelju bez smanjenja plate. Od početka eksperimenta povećala je broj zaposlenih za 15 odsto.

– Prodaja je porasla 20 odsto, a izostanci s posla dramatično su smanjeni. Zadovoljstvo zaposlenih i klijenata takođe je poraslo, zajedno s produktivnošću – tvrdi direktor marketinga Pedro Kortes

– Današnji način rada drastično se promijenio otkad smo prvi put doživeli globalnu pandemiju. Preko noći naši su se domovi pretvorili u kancelarije, a firme su promenile način merenja rezultata. Volimo raditi stvari drugačije, biti otvorenog uma i imati jedinstven pristup načinu na koji vodimo i razvijamo svoje poslovanje. U skladu s tim, želeli smo biti među prvim firmama u zemlji koje su uvele četvorodnevnu radnu nedelju. Čvrsto verujem da ako brinete za svoje radnike, onda će se i oni brinuti za vaše klijente – naglašava de Jong.

Ovaj biznismen ističe primer Islanda, koji je proteklih godina sproveo nekoliko eksperimenata testirajući skraćenu radnu nedelju. Rezultati su pokazali da upravo rad od četiri dana smanjuje stres, ali i povećava produktivnost. U Holandiji je takođe uobičajeno da se radi manje od pet dana, što su radnici odlično prihvatili.

Radnici, naravno, zadovoljni

De Jongovi saradnici su, naravno, bili oduševljeni vešću da će od septembra raditi kraće.

Pročitajte još:

– Njihove reakcije bile su neopisive. Svi imaju velik osmeh na licu, a bilo je čak suza radosnica – prepričava de Jong.

Dodaje da je ova odluka veliki kora, ali i odgovornost da se ide u tom smeru.

– Budući da volim osnažiti ljude i dati im onoliko odgovornosti koliko mogu podneti, sad je njihov prvi zadatak da se međusobno dogovore ko će koji dan biti slobodan. Predstava ide dalje, a mi ćemo, naravno, i dalje našim klijentima ostati na raspolaganju pet dana nedeljno – zaključuje Jan de Jong.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike