I toga ima u Srbiji: Firma u kojoj se radi šest sati, a koja čeka da je sustigne svet (FOTO/VIDEO)

07.01.2022

06:33

0

Beogradska "Mikroelektronika“ jedna je od retkih firmi, ne u Srbiji već globalno, čiji su barem jedan proizvod koristila sva zvučna imena u svetu elektronike

I toga ima u Srbiji: Firma u kojoj se radi šest sati, a koja čeka da je sustigne svet (FOTO/VIDEO)
Nebojša Matić Mikroelektronika foto Katarina Mihajlovićjpg (14) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Firma u kojoj se u proizvodnji od ovog januara radi šest sati dnevno - "a biće i kraće“, koja postavlja svetske standarde u svojoj oblasti i koja "čeka svet“ da joj se pridruži, deluje kao vest iz neke ekonomske velesile, a zapravo se radi o jednoj uspešnoj srpskoj kompaniji.

O tome šta beogradsku "Mikroelektroniku“, osim posebnog odnosa prema zaposlenima, čini svetskom firmom na glasu, novinari 24sedam razgovarali su pred Novu godinu sa njenim osnivačem i vlasnikom, Nebojšom Matićem.

24sedam/Katarina Mihajlović
Nebojša Matić, osnivač i vlasnik "Mikroelektronike"

- Svaka firma ima neku komparativnu prednost, nijedna nije savršena. Mi sebe vidimo tako kao da nekome prodajemo njegovo vreme, koje on štedi upotrebom naših proizvoda. Mi smo "koka-kola“ za elektroniku, svima smo potrebni. Ne postoji firma koja se bavi nekom tehnologijom, nekom elektronikom, a da nije u poslednjih 10 godina kupila nešto od nas – ističe Matić.

A uspeti na svetskom tržištu, a da pritom to nije još jedna srpska priča o jeftinoj radnoj snazi i niskim cenama, nije mala stvar ni za firme iz mnogo većih zemalja nego što je Srbija.

- Mi smo skuplji od konkurencije, i to dosta, od četiri do pet puta. Ali vi sa našim alatom možete da na jednoj ploči probate osam i po triliona jedinstvenih kombinacija, što ne može da se uradi ni na jednom drugom razvojnom alatu. Pritom, svakim danom i s razvojem tehnologije to što ste kupili od nas postaje vam upotrebljivije i vrednije. Zamislite da imate automobil koji postaje sve vredniji umesto da gubi vrednost – kaže Matić za 24sedam.

U "Mikroelektronici“ se ponose time što svakoga dana izbace jedan novi proizvod koji nije postojao do tada. Prošle godine su ih napravili više od 280, i tako upotpunili paletu od 2.000 softverskih i hardverskih proizvoda. Planiraju da otvore svoju fabriku štampanih ploča, ali za tako nešto potrebno je, navodi Matić, da se slože kockice.

Postavljanje svetskih standarda

Postavljanje standarda u svetu u svojoj branši veoma je retko iz tzv. malih zemalja. U SFRJ je toga bilo, recimo u pojedinim segmentima građevinarstva, ali u "Mikroelektronici“ su uspeli da se nametnu u nečem danas mnogo raširenijem – elektronici.
- Jeste čudno, ali firma iz Srbije postavlja standard u industriji razvojnih sistema, u embededu. Ali mi se nismo "prijavili“ za taj posao, to je trebalo da urade velike firme, a da mi ostali radimo po njemu. Međutim, nikada nijedna velika firma neće da prilagodi svoj „tool“ drugoj velikoj firmi. I onda smo se mi, koji sarađujemo sa svima njima, našli u situaciji da to moramo da uradimo. I onda mi imamo standard kada je reč o tome kako se rade periferijske pločice, pločice mikrokontrolera, kako se rade displej pločice, SDK, kako se piše softver a da odgovara svim mikrokotrolerima – napominje Matić.

- U Srbiji možete da napravite svaki proizvod koji se pravi i drugde u svetu. Ne možete da pravite milione "ajfona“, ali svaki drugi proizvod u seriji do 100.000 komada možete. Međutim, i tajming je važan, kada ćete nešto da napravite i ponudite svetu, jer to drastično uvećava profit. Nama je problem to što smo previše napredni i što svet još nije spreman za neke naše proizvode i usluge. Mi se konektujemo na bilo koji razvojni sistem bilo gde u svetu i radimo u realnom vremenu. Znate za koncept softvera kao usluge, recimo ofis aplikacije, Vindouz…, ali hardver kao usluga je redak, a mi to imamo. Tržište je još nespremno za tako nešto i biće tako još pet godina – naglašava Matić.

Kako radnika "privoleti“ da radi šest sati

U "Mikroelektronici“, firmi od stotinu zaposlenih, u delu proizvodnje rade sedam sati dnevno poslednjih godinu i po, a za rad od šest sati, koji počinje da se primenjuje od januara, Matić kaže da je samo pitanje motivacije.

- Pitanje je samo kako motivišete nekoga da radi kraće, ma kako to čudno zvučalo. Ako možete da ga motivišete da radi duže, da bi se nešto postiglo, možete i kraće, da postigne nešto za manje vremena. A „nagrada“ je jedan sat dnevno, pa dva sata, pa dodatni slobodan dan nedeljno… To je već ogromna motivacija – objašnjava Nebojša Matić.

U „Mikroelektronici“ postoji i ona druga vrsta motivacije za rad, na koju se obično prvo pomisli. Matić kaže da je prosečna plata u proizvodnji „prešla 800 evra“.

Pecanje je neodvojivo od biznisa

Nebojša Matić, rodom Lajkovčanin, koji je posle studija u Novom Sadu u Beograd stigao sa 180 maraka u džepu i svoj današnji biznis razvio iz časopisa "Mikroelektronika“, i danas sa žarom održava ljubav iz svog detinjstva. I pored vođenja milionskog biznisa, i dalje uspeva da dva dana nedeljno po nekoliko sati odvoji – za pecanje.
- I jedno i drugo je velika strast, a i jedno drugom je velika potpora. Ne bih mogao da obiđem zemaljsku kuglu i pecam na nekim "egzotičnim“ mestima da nema tog biznisa, ali ni tog biznisa ne bi bilo da na pecanju ne mogu da se "spustim“ i lagano razmišljam šta su mi prioriteti i kako nešto raditi na duge staze.

- Dugo smo imali 13. pa čak i 14. platu, ali kako su plate sada znatno više, od toga smo odustali. I dalje imamo bonuse, a kod nas se za treće dete dobija 2.000 evra – kaže Matić.

Uslovi za rad u ovoj neobičnoj fabrici su takođe specifični. Mogli smo da se uverimo da se radi na savremenim mašinama, od kojih neke koštaju i po pola miliona evra, da nema slike „radnika na traci“ na kakve smo navikli u fabričkim prilozima sa televizije. Čak je i klima-uređaj hotelskog, a ne fabričkog razreda, pa menja kompletan vazduh osam puta dnevno, zbog čega, kažu, nisu imali nikakvih problema sa koronom.

Sa kandidatima za posao nemaju problema, i Nebojša Matić kaže da ne nije problem naći potrebne ljude ni za hardverski, ni za softverski deo firme.

- Čak ni predznanje nije presudno, iako je poželjno. Sve zavisi od kandidata. Važno je da je neko vredan i da hoće da uči, a mi ga naučimo svemu ostalom. Kao što naučimo i Francuze, koji u grupama od 20 do 30 svake godine ove provedu tri-četiri meseca na praksi – kaže Nebojša Matić.

Da su me majka i otac finansirali…

Nebojša Matić kaže da ništa u životu ne bi postigao da su ga "otac i majka finansirali“...

...ali i da ljudi generalno imaju pogrešnu predstavu o sopstvenom biznisu i preduzetništvu. Ko sopstveni biznis započinje da bi vozio džip i imao jahtu, prilično je daleko od uspeha u njemu...

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike