EU planira izgradnju nove infrastrukture za uvoz prirodnog gasa?

04.06.2022

13:05

0

Nastoje da smanje svoju zavisnost od uvoza ruskog gasa

EU planira izgradnju nove infrastrukture za uvoz prirodnog gasa?
gasovod - Copyright AP Photo/Czarek Sokolowski, File

Članicama Evropske unije biće dozvoljeno da koriste novac iz fonda za oporavak od pandemije koronavirusa kako bi izgradile infrastrukturu potrebnu za uvoz i korišćenje tečnog prirodnog gasa (LNG), izjavio je danas evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.


EU namerava da na svojoj teritoriji izgradi novu infrastrukturu koja će moći da podrži uvoz velikih količina tečnog prirodnog gasa, navodi Rojters.

Od početka krize u Ukrajini zemlje EU nastoje da smanje svoju zavisnost od uvoza ruskog gasa.

Ruska kompanija Gasprom saopštila je krajem maja da će prekinuti dotok gasa danskom Orstedu, kao i Šel enerdžiju za njihov ugovor o snabdevanju Nemačke gasom, pošto te dve kompanije nisu izvršile plaćanja u rubljama.

Podsetimo, šestim paketom sankcija EU je uvela embargo na rusku naftu čemu se Mađarska oštro usprotivila.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je novinarima u Vranju da su završeni razgovori sa mađarskom stranom oko skladištenja velike količine gasa - 500 miliona kubnih metara i najavio da će upumpavanje našeg gasa u skladišta u Mađarskoj početi u narednih 15 ili 20 dana.

- Dogovorili smo sve detalje i za 15 ili 20 dana bi trebalo da krenemo da upumpavamo srpski gas u mađarska skladišta. To znači 10 odsto više sigurnosti za zimu, a kupujemo i ugalj sa strane da bismo obezbedili nedostajuće količine - rekao je Vučić je tokom tokom obilaska Centra za azil u Vranju u kojem su smeštene izbeglice iz Ukrajine.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike