Vučić odgovorio na pitanje koje Zapad najviše interesuje: Za sada ne postoji mogućnost uvođenja sankcija Rusiji

25.05.2022

19:03

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je iz Davosa da za sada ne postoji mogućnost da Srbija uvede sankcije Rusiji, kao i da veruje da će imati korektan i dobar razgovor sa ruskom stranom i da će Srbija dobiti fer cenu gasa

Vučić odgovorio na pitanje koje Zapad najviše interesuje: Za sada ne postoji mogućnost uvođenja sankcija Rusiji
vučić (1) - Copyright TV Pink

Glavna tema skupa u Davosu bila je Ukrajina, a na pitanje da li je primetio u susretima sa svetskim liderima da mu zameraju dobre odnose Srbije i Rusije, Vučić kaže da mu svi zameraju.

Govoreći o tome šta su tražili od njega, Vučić kaže da znaju da to ne ide tako lako.

- Oni govore šta je njihova ideja i šta oni očekuju, a šta će da traže, to je... Kako da dođu i kažu 'ajde uvedi sankcije ili lepo izađi napolje. Kako da to traže? Ne ide to baš tako. To je moglo dok Srbija nije bila država - kaže Vučić u intervjuu za RTS.

Na pitanje postoji li mogućnost da Srbija uvede sankcije Rusiji, Vučić kaže da za sada ne postoji takva mogućnost.

- Šta će biti u budućnosti, ja ne znam šta život donosi i kako će sve da izgleda. Ja nisam od onih koji se zaklinje pa ne ispuni nešto, ja više volim da se ne zaklinjem, a da uradim nešto. Uvek je taj pristup bio mnogo bolji i uvek sam tom pristupu mnogo više verovao nego onima koji se kunu u sve na svetu, treći dan znam da će da urade drugačije - navodi Vučić.

Vučić je naglasio da Srbija gleda i bori se za svoje interese.

Printscreen/Pink
 

- Ko zna i kakve pretnje mogu da budu i šta sve može da bude, ali kao što vidite prošlo je 90 dana – Srbija vodi istu politiku, jedina u celoj Evropi. Jedna mala zemlja, brojčano malog, ali veoma ponositog naroda vodi svoju politiku – ne prorusku, ne prozapadnu, vodi svoju politiku. Nalazi se na evropskom putu, nikoga nije uvredila, ničim nije doprinela sukobu i vodi samostalnu i nezavisnu politiku. Ponosan sam na svoju zemlju i na rukovodstvo koje je omogućilo da naša zemlja takvu politiku vodi.

Kada je reč o predstojećem razgovorima sa Ruskom Federacijom o gasu, možda i sa predsednikom Vladimirom Putinom, kao i koja je cena gasa prihvatljiva za privredu Srbije, Vučić kaže da ne može da insistira na tome.

- Naša cena gasa posle 31. maja bi bila na tržištu preko 1.000, sa transportom i posrednicima 1.300 dolara po hiljadu kubnih metara, 1.200 ili 1.300 dolara, to su ogromne cene. Verujem da ćemo dobiti fer cenu, uvek smo od naših ruskih partnera imali fer cenu, uvek smo imali sigurnost u snabdevanju. Za nas ono što je bilo delimično problem su količine, verujem da ćemo količine ovoga puta rešiti i ja se uzdam u to, nemam nikakvih sumnji da će rezultat mogućeg razgovora biti dobar - poručuje Vučić.

On ističe da je situacija svakako teška, kao i da Srbija mora da uloži mnogo novca kako bi zakupila i napunila kapacitete u Mađarskoj.

- Sada verovatno moramo da kupimo i ovaj skuplji gas i da budemo sigurni za zimu i da uvek imamo dovoljno gasa da povučemo, ali ostaje da napravimo zajedno sa našim mađarskim prijateljima upravo sve to - navodi Vučić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike