Predsednik otkrio: Upumpavanje našeg gasa u Mađarskoj kreće za 15 ili 20 dana

03.06.2022

13:51

0

Vučić je rekao da dnevno u Srbiji kopamo između 60.000 i 62.000 tona uglja, dok nam je zimi potrebno i do 95.000 tona uglja dnevno

Predsednik otkrio: Upumpavanje našeg gasa u Mađarskoj kreće za 15 ili 20 dana
vucic bratislava skrin tanjug 13 - Copyright Printscreen/Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je novinarima u Vranju da su danas završeni razgovori sa mađarskom stranom oko skladištenja velike količine gasa - 500 miliona kubnih metara i najavio da će upumpavanje našeg gasa u skladišta u Mađarskoj početi u narednih 15 ili 20 dana.

- Dogovorili smo sve detalje i za 15 ili 20 dana bi trebalo da krenemo da upumpavamo srpski gas u mađarska skladišta. To znači 10 odsto više sigurnosti za zimu, a kupujemo i ugalj sa strane da bismo obezbedili nedostajuće količine - rekao je Vučić je tokom tokom obilaska Centra za azil u Vranju u kojem su smešteni izbeglice iz Ukrajine.

Vučić je rekao da dnevno u Srbiji kopamo između 60.000 i 62.00 tona uglja, dok nam je zimi potrebno i do 95.000 tona uglja donevno.

Zato moramo da kupimo deo uglja dok ne budemo sposobni da kopamo više, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da mi još nismo dobili odluku, zvanično objavljenu, za ovaj novi paket sankcija Rusiji u vezi sa naftom.

- Da vidimo gde smo tu mi i šta tu nas pogađa, osim što cena nafte i dalje raste - istakao je Vučić.

Dodaje da smo ranije najviše uvozili iračke nafte, ali da se to promenilo u prethodna tri meseca pošto je iz Rusije jeftinija nafta.

- Video sam nacrt, ali ne i konačnu odluku, a to je da imate šest meseci da se prilagodite, ali to vam dolazi na kraj novembra i početkom decembra, kada je najgore vreme - naveo je Vučić i dodao da ima ogroman strah za sve to.

Istakao je da Srbija zato kupuje sve što može kako bi se što bolje pripremila za taj period.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike