I u bogatoj Nemačkoj potrošači kupuju sve manje

01.06.2022

08:19

0

Promet u nemačkim prodavnicama pao 5,4% u aprilu, kod hrane i više od toga

I u bogatoj Nemačkoj potrošači kupuju sve manje
potrošačka korpa profimedia-0652737882 - Copyright Profimedia

Nemačka maloprodaja je pala u aprilu više nego što se očekivalo, pošto rast cena namirnica, naročito hrane, nagriza kupovnu moć potrošača, a i trgovci se bore sa problemima u snabdevanju zbog kovid karantina u Kini.

Federalni zavod za statistiku Destatis objavio je danas da je nemačka maloprodaja realno pala u aprilu za 5,4 odsto u odnosu na isti mesec 2021. godine, dok su ekonomisti u anketi Rojtersa prognozirali pad od samo 0,2 procenta.

Prodavci prehrambenih proizvoda zabeležili su pad prodaje od 7,7 odsto u aprilu, najveći u jednom mesecu od 1994. godine, kada je počela da se vodi ova evidencija, navodi se u saopštenju.

Nemačka inflacija je u maju porasla na najviši nivo u skoro pola veka zbog skoka cena energenata i hrane koje su pogurao naviše rat u Ukrajini i problemi u dobavljačkim lancima.

Oko 80,1 odsto nemačkih trgovaca na malo, anketiranih u maju, reklo je da neće dobiti svu robu koju su naručili jer korona blokade u Kini pogoršavaju probleme sa snabdevanjem, objavio je institut IFO.

- Mnogo proizvoda nema na policama u prodavnicama, već se nalaze u brodskim kontejnerima u kineskim lukama - rekao je Klaus Volrabe, šef sektora za istraživanja na institutu IFO, navodi Rojters.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike