Kinu baš briga za svetsku inflaciju: Ubrzanje od 1,5 odsto

11.04.2022

07:28

0

Inflacija je u Kini gotovo udvostručena u martu u odnosu na februar, ali daleko je od one u Evropi ili SAD

Kinu baš briga za svetsku inflaciju: Ubrzanje od 1,5 odsto
šangaj - Copyright AP Photo/Chen Si

Inflacija u Kini, merena rastom potrošačkih cena, porasla je u martu za 1,5 odsto na godišnjem nivou, najbrže u poslednja tri meseca, u odnosu na februarski nivo od 0,9 procenata.

Rast potrošačkih cena je nadmašio prognoze analitičara, koji su u anketi Rojtersa predviđali međugodišnju stopu od 1,2 posto.

Ova „galopirajuća“ inflacija u Kini tek je delić one iz Evrope i SAD, gde beleži višedecenijske rekorde. U EU godišnja inflacija je u feburuaru bila 6,2 odsto, a u SAD 7,9 odsto.

Pad aktivnosti zbog kovida

Druga po veličini svetska privreda je u martu bila pod pritiskom zbog obnovljene epidemije kovida 19, pri čemu su proizvodni i uslužni sektori prijavili pad aktivnosti.

Vlasti su predstavile mere podrške privredi, koje uključuju veću fiskalnu potrošnju i smanjenje poreza na dohodak za mala preduzeća.

U odnosu na mart prošle godine, cene hrane su pale za 1,5 posto u poređenju s padom od 3,9 procenata u februaru, što se odrazilo na opštu inflaciju padom za 0,28 procentnih poena, prema podacima Nacionalnog biroa za statistiku (NBS).

Istovremeno, rast proizvođačkih cena u Kini je usporio u martu, uprkos troškovnim problemima izazvanim ratom u Ukrajini i uskim grlima u lancu snabdevanja.

Indeks proizvođačkih cena je porastao za 8,3 posto na godišnjem nivou, spustivši se sa februarskog nivoa od 8,8 odsto.

Dok je ovo najsporiji međugodišnji rast proizvođačke inflacije u Kini od aprila 2021. godine, mesečni rast od 1,1 posto je bio najbrži u poslednjih pet meseci.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike