Francuzi i Austrijanci ne znaju šta ih je snašlo: Cene skaču kao pre 40 godina

31.05.2022

07:55

0

Autor: 24sedam

Inflacija u maju u Francuskoj postigla rekord a u Austriji ovakav skok cena mnogi nisu ni doživeli jer - bio je pre više od 40 godina

Francuzi i Austrijanci ne znaju šta ih je snašlo: Cene skaču kao pre 40 godina
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Stopa inflacije u Francuskoj oborila je rekord u maju, dostižući nov najviši istorijski nivo, što povećava pritisak na Evropsku centralnu banku da krene s agresivnim podizanjem kamata.

Majski rast potrošačkih cena nadmašio je ionako crna očekivanja i u Nemačkoj i Španiji.

Potrošačke cene u Francuskoj, drugoj najvećoj ekonomiji evrozone i EU, skočile su u maju za 5,8 procenata u odnosu godinu ranije, pod uticajem rastućih cena energije i hrane koje se prelivaju na drugu robu i usluge, izveštava Blumberg.

Francuski pokazatelji, uz ovonedeljne podatke o inflaciji u Nemačkoj i Španiji koji su premašili prognoze ekonomista, gotovo je izvesno da će stopa rasta potrošačkih cena u evrozoni, koja treba da bude objavljena kasnije danas, takođe nadmašiti očekivanja, navodi njujorška agencija.

I stopa inflacije u Nemačkoj dostigla je još jedan istorijski maksimum u maju, potrošačke cene u najvećoj evropskoj ekonomiji su skočile za 8,7 posto u odnosu na godinu dana ranije, podstaknute pre svega poskupljenjem energije i hrane, prema jučerašnjim podacima Federalnog zavoda za statistiku, Destatisa. Analitičari koje je anketirala agencija "Blumberg" predviđali su rast inflacije od 8,1 odsto.

Strah od stagflacije u Francuskoj "podgreva" i odvojeno saopštenje zvaničnog Pariza da je stopa rasta bruto domaćeg proizvoda za prvi kvartal 2022. revidirana naniže sa prvobitno procenjenog nultog rasta. Prema novom izveštaju, francuska ekonomija je pala za 0,2 posto u prvom tromesečju u odnosu na poslednja tri meseca prošle godine.

Austrijanci se spremaju za pakleno leto, ali ne klimatski

Austrijanci očekuju da bi na leto moglo doći do novog talasa poskupljenja i da bi se mogla pogoršati ionako loša situacija. Inflacija je u ovoj zemlji već dostigla nivo od 7,8 odsto i beleži stopu koja je poslednji put viđena pre 41 godine.

Lož ulje je, u poslednjih 12 meseci, poskupelo za čak 100,4 odsto, gas za 76 procenata, a upravo ta dva energenta su važni faktori koji podstiču rast cene mnogih proizvoda jer se koriste u industrijskoj proizvodnji.

Eksperti ukazuju da će na leto uslediti novi talas poskupljenja a analitičari ekonomskog instituta Wifo povećali su prognozu godišnje inflacije sa 5,8 na 6,5 odsto.

Jedna studija "Alijanc trejda" pokazuje da će cena namirnica uskoro porasti za još 10 odsto. Zbog smanjenja otpremanja brodova u najvećoj morskoj luci Šangaju došlo je već do osetnog kašnjenja isporuka električnih uređaja, konfekcije i građevinskog materijala. I ova činjenica utiče na poskupljenje tih proizvoda, ukazuju eksperti.

Ugostitelji u Austriji već su digli cene za oko 10 odsto, jer su suočeni sa rastom cene energenata za 30 procenata, pa razmišljaju novo poskupljenje za 10 odsto.

Kada je reč o mleku, sirovo mleko je poskupelo za 30 odsto, te će to poskupljenje biti "prosleđeno" na kupce.

Zbog poskupljenja je već jedna trećina Austrijanaca uzdržana prilikom kupovine i gleda na svaki evro.

Građani sada od vlade traže mere kako bi ih rasteretili.

Tako 61 odsto želi smanjenje PDV-a na sve namirnice, 45 odsto želi jednokratnu pomoć svim domaćinstvima u visini od 1.500 evra.

Pored toga 38 odsto podržalo bi raniju primenu poreske reforme, ali 37 odsto želi i odlaganje uvođenje CO2 poreza, koji bi trebalo da se primenjuje od jula.

Takođe 34 odsto smatra da bi povećanje penzija trebalo sprovesti već od 1.jula, a ne kasnije, kao što je planirano.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike