Prazne se lageri "tajkuna": Šećera stiže i više nego dovoljno, država primenila uredbu i na trgovce

27.05.2022

08:35

0

Isporuke šećera danas i narednih dana biće u količinama koje daleko nadmašuju potrebe a inspekcije su na terenu, najavljuju iz Ministarstva trgovine

Prazne se lageri "tajkuna": Šećera stiže i više nego dovoljno, država primenila uredbu i na trgovce
Ilustracija - Copyright Pixabay

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, Uroš Kandić, ponovio je za RTS da je nestašicu šećera koja se pojavila ovih dana u pojedinim prodavnicama u Srbiji „izazvao jedan špekulant iz Kolubarskog okruga koji nije puštao šećer u prodaju“.

Kandić je naveo da nestašice narednih dana više neće biti jer će danas i narednih dana oba domaća proizvođača šećera isporučivati do 400 tona dnevno. Uobičajena potreba tržišta je 260 tona dnevno.

Naveo je da je rečena količina dogovorena sa proizvođačima na sastancima prethodnih dana i da su svi svesni da se situacija sa šećerom mora razrešiti.

Kandić je naveo da ne može da tvrdi da šećera ima trenutno u svim supermarketima u Srbiji, ali da će se u narednim danima situacija sa šećerom popraviti.

- Cena šećera je uredbom vlade ujednačena za sva pakovanja, tako da više neće potrebe za enormnom kupovinom šećera u kilogramskim pakovanjima, što je bila dosada situacija. U prvih 20 dana maja i više od 200 posto je porasla tražnja za takvim pakovanjem šećera - rekao je on.

Neće više biti stajaćeg lagera

Iz Ministarstva trgovine navode da je jedan veletrgovac iz Kolubarskog okruga bio jedan od ključnih faktora za nestašicu i da je zajedničkom akcijom tržišne i poreske inspekcije, policije i drugih državnih organa utvrđeno da kod njega na lageru uskladišteno 2.000 tona šećera u pakovanju od jednog kilograma.

- To je desetodnevna potreba Srbije kompletne za kilogramskim pakovanjem šećera, a za taj deo Srbije koji je on snabdevao, to je količina koja premašuje mesec dana - naveo je Kandić.

Dodao je da je on u prethodnih mesec dana pustio na tržište svega oko 25 tona kilogramskog pakovanja šećera, otprilike jedan šleper, a ostalih pakovanja, odnosno u rinfuzu šećera šećera, koji je bio i do 30 dinara skuplji, pustio na tržište 10 puta više i tako izazvao poremećaj.

Kandić je naveo da je ta firma kod proizvođača imala 30.000 tona šećera, što je desetina ukupne godišnje proizvodnje u Srbiji.

On je ocenio da je najveći problem što taj šećer nisu puštali u prodaju.

- Inspekcijski organi i danas rade svoj posao. Tamo se i dalje utvrđuje činjenično stanje - rekao je on.

Međutim, pomenutio "tjakun iz Kolubare", kako je trgvoac prozvan u medijima, formalno nije bio niukakvom prekršaju i mogao je sa svojm šećerom da radi šta mu je volja.

U Ministarstvu su toga svesni jer upitan da li je Ministarstvo trgovine moglo da spreči situaciju sa šećerom, Kandić je objasnio da "ne postoji zakon koji će sprečiti špekulacije".

Prekršaja zakona ovde nije bilo jer u prethodnoj uredbi, iz novembra 2021, o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica nije bila navedena nikakva odredba koja se ticala trgovaca na veliko.

Samo su maloprodaje bile obavezne da na tržište puste namirnice sa ograničenom cenom u onim količinama koje su bile prosečne za period 12 meseci pre ograničenja cene.

U novoj uredbi, koja je doneta nakon što se pojavila nestašica šećera, pored toga što je stavljena ista maksimalna cena za sva pakovanja šećera u prodavnicama (89,99 dinara), ograničeni su i proizvođači ali i veletrgovci.

Maksimalna proizvođačka cena kristal šećera, u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i deset kilograma, ne sme prelaziti 73,00 dinara po kilogramu a maksimalna proizvođačka cena kristal šećera za sva ostala pakovanja ne sme prelaziti 81,00 dinar po kilogramu, kaže novi član 1b.

Izmenjen je i član 2. prethodne uredbe, odnosno dodatat član 2a, koji glasi:

„Trgovci na veliko koji kupuju kristal šećer, po ceni i u pakovanjima iz člana 1b stav 2. ove uredbe, dužni su da ga distribuiraju u trgovinu na malo u roku od 15 dana od dana zaključenja ugovora o kupoprodaji“.

Državni sekretar Kandić je pozvao građane ukoliko primete da je u nekoj prodavnici cena šećera u pakovanju od jednog kilograma viša od 89,99 dinara, u pitanju kršenje uredbe Vlade Srbije i da to prijave tržišnoj inspekciji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike