Nova uredba za šećer: Evo koliko će sada koštati ova namirnica

26.05.2022

13:31

0

Autor: 24sedam

Vlada je usvojila i odluku o privremenoj zabrani izvoza drvnih sortimenata

Nova uredba za šećer: Evo koliko će sada koštati ova namirnica
Šećer - Copyright Profimedia

Vlada Srbije usvojila je danas uredbu o ograničenju maloprodajne cene kristal šećera za sva pakovanja, za kilogram ograničenje je 89,99 dinara.

Uredba se donosi u cilju zaštite tržišta, a zbog naglog skoka cena kristal šećera u većim pakovanjima, imajući u vidu da je ograničena samo cena pakovanja od jednog kilograma, saopštila je Vlada Srbije.

Zbog velike razlike u ceni povećana je tražnja za pakovanjima od jednog kilograma i često ga nema u maloprodajnim objektima. Uredbom se propisuje da trgovci na veliko kristal šećer moraju distribuirati u trgovinu na malo u roku od 15 dana.

Pored odluke za šećer Vlada je usvojila i odluku o privremenoj zabrani izvoza drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju. Zbog povećanog izvoza u prethodnim godinama i povećane tražnje za ovom vrstom ogreva na svetskom tržištu, nestašica ovih sortimenata najviše se odrazila na proizvođače peleta i ogrevnog drveta. Privremena zabrana izvoza ograničena je na 60 dana.

Članovi vlade doneli su i odluku kojom se privremeno smanjenje akciza na olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja produžava do 30. juna ove godine.

Ova odluka doneta je u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana i privredne stabilnosti, a imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu.

BONUS VIDEO:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike