IEA ublažila procenu pada ponude nafte na svetskom tržištu

12.05.2022

12:22

0

Nakon što je 16. marta upozorila da bi od aprila svetska ponuda nafte mogla da bude "kraća" za 3,0 miliona barela dnevno ruske nafte, IEA je po drugi put snizila tu cifru

IEA ublažila procenu pada ponude nafte na svetskom tržištu
Cene nafte opet skaču; Profimedia - Copyright Profimedia

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopštila je danas da svetu neće faliti nafte i pored manje proizvodnje iz sankcijama pogođene Rusije, čime je, kako primećuje Rojters, preokrenula za 180 stepeni svoju martovsku prognozu kada je predvidela mogući "globalni šok u pogledu ponude“.


Nakon što je 16. marta upozorila da bi od aprila svetska ponuda nafte mogla da bude "kraća" za 3,0 miliona barela dnevno ruske nafte, IEA je po drugi put snizila tu cifru, sada na samo 1,0 milion barela dnevno.

Povećanje proizvodnje na drugim mestima i sporiji rast tražnje zbog karantina u Kini sprečiće veliki deficit, saopštila je IEA, navodi britanska agencija.

- Očekuje se da će s vremenom stabilan rastući obim proizvodnje članica OPEK+ grupe sa Bliskog istoka i u SAD, zajedno sa usporavanjem rasta tražnje, otkloniti akutni deficit ponude izazvan pogoršanjem poremećaja isporuka iz Rusije - objavila je IEA u mesečnom izveštaju o nafti.

Procena ove agencije sa sedištem u Parizu ukazuje na to da bi ekonomski uticaj daljih sankcija prema ruskom energetskom sektoru, o kojima razmišlja Evropska unija, mogao biti ograničen, ocenjuje Rojters.

Prema mišljenju IEA, rastuće cene goriva na pumpama i usporavanje privrednog rasta znatno će ukočiti oporavak tražnje za naftom u preostalom delu ove godine i tokom 2023, pri čemu se apostrofira da korona mere ograničenja u Kini izazivaju dodatno usporavanje privrede u toj zemlji.

Mada radi na uvođenju embarga na rusku naftu, Evropska unija je prošlog meseca ostala najveće izvozno tržište za rusku naftu, navela je IEA, napominjući da su ruske isporuke u 27-člani blok pale za samo 535.000 barela dnevno u odnosu na početak godine.

Na blok sada otpada 43 posto ukupnog ruskog izvoza nafte, u odnosu na oko 50 procenata na početku godine, dodaje se u izveštaju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike