Apsurdi krize: Svi kukaju a nikad manje nezaposlenih u Evropi

03.05.2022

11:05

0

Nezaposlenost u martu na najnižem je istorijskom nivou od 6,8 odsto

Apsurdi krize: Svi kukaju a nikad manje nezaposlenih u Evropi
Ilustracija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Iako menadžeri po Evropi kukaju i optimizam u privredni nije na zavidnom nivou, pre svega zbog bauka inflacije, zvanična statistika EU Evrostat, daje neke na prvi pogled apsurdne brojke.

Stopa nezaposlenosti u zoni evra pala je najniži nivo u istoriji u martu, na 6,8 odsto aktivnog stanovništva. To je za 0,1 poen manje u odnosu na prethodni mesec, objavio je Evrostat.

Februarska stopa, koja je prvobitno najavljena na 6,8 odsto, revidirana je naviše na 6,9. Od decembra, stopa je na najnižem nivou od 1998. godine.

Za celu Evropsku uniju, nezaposlenost je takođe dostigla istorijski minimum, od 6,2 odsto u martu.

Tržište rada imalo je koristi od snažnog oporavka evropske ekonomije koji je počeo u proleće 2021. godine, posle istorijske recesije povezane sa pandemijom kovida-19.

Za godinu dana - od marta 2021. do marta 2022 - nezaposlenost je pala za 1,4 poena u zoni evra i za 1,3 poena u celoj EU.

Poboljšanje je još izraženije među mladima: stopa nezaposlenosti mlađih od 25 godina pala je za 4,5 poena u poređenju sa martom 2021. u zoni evra i dostigla 13,9 odsto, pođednako kao u EU.

Tamni odlaci se navlaće s istoka

Međutim, ovakve stope ne znače da baš svi imaju posao. Oko 13,37 miliona ljudi je nezaposleno u 27 zemalja članica, uključujući 11,27 miliona u 19 zemalja zone evra.

Rat u Ukrajini baca senku na izglede za naredne mesece, pošto su i izgledi za privredni rast u EU drastično revidirani naniže zbog rata u Ukrajini i inflacija koja ne prestaje da raste.

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) evrozone usporio se na 0,2 odsto od januara do marta, u odnosu na prethodni kvartal. Za celu 2022. Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je prognozu rasta na 2,8 odsto, a ranije je očekivao 3,9 odsto.

Među članicama EU, najviše stope nezaposlenosti u martu su imale Španija (13,5 odsto), Grčka (12,9 odsto) i Italija (8,3 odsto).

Najnižu stopu nezaposlenosti imale su Češka (2,3 odsto), Nemačka (2,9 odsto), Malta i Poljska (po tri odsto).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike