Američke kompanije u Srbiju uložile više od četiri milijarde dolara

17.05.2022

16:25

0

Srbija je postala ključna investiciona destinacija u Evropi, naglasio je danas američki ambasador Kristofer Hil

Američke kompanije u Srbiju uložile više od četiri milijarde dolara
Foto:24sedam/Goran Sivački

Američki ambasador Kristofer Hil i predsednik Američke privrede komore u Srbiji Stefan Lazarević danas su tokom susreta sa privrednicima članovima Američke komore (AmCham) naglasili značaj daljeg napretka Srbije u pridruživanju EU i naveli da će SAD nastaviti da pružaju podršku Vladi Srbije u svim važnijim reformskim procesima kojima se dodatno unapređuje poslovno okruženje.

- Srbija je postala ključna investiciona destinacija u Evropi. Američke kompanije su u Srbiju uložile preko četiri milijarde dolara i zapošljavaju više od 20.000 radnika. Postoji veliki potencijal za dalji rast - ocenio je ambasador Hil.

Važna i regionalna saradnja

On je dodao da čvrsto veruje u nastojanja AmCham-a da podrži američke vrednosti, uključujući stvaranje jednakih tržišnih uslova za sve privrednike, kao i unapređenje transparentnosti, vladavine prava, digitalizacije, energetske diversifikacije i zaštite životne sredine.

- To su načela koja će pomoći Srbiji ne samo da privuče nove kompanije, već i da postane članica EU, najvećeg trgovinskog bloka na svetu - rekao je Hil.

Lazarević i Hil izrazili su punu podršku regionalnoj ekonomskoj saradnji kroz inicijative kao što je "Otvoreni Balkan“, čiji je cilj smanjenje prepreka za trgovinu i putovanje između zemalja u regionu.

Hil je ocenio da "Otvoreni Balkan“ ima mogućnost da aktivira celokupni ekonomski potencijal ovog regiona i privuče još više inostranih ulaganja.

Konkurentno okruženje

- AmCham Srbija je aktivno uključen u podsticanje regionalnih inicijativa kao što je ´Otvoreni Balkan´. Ta inicijativa svakako predstavlja veliku podršku procesu pridruživanja EU, a mi ćemo se postarati da budemo konstruktivan partner i pomognemo da se uklone sve prepreke, što će omogućiti ovoj inicijativi da ostvari svoj puni potencijal i podstakne i druge da joj se pridruže - naglasio je Lazarević.

On je zahvalio ambasadoru SAD na podršci američke vlade reformama i unapređenju konkurentnog poslovnog okruženja.

BONUS VIDEO:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug