Nemci ostaju u Srbiji: Nema odlaska investitora, kažu ih AHK

16.04.2022

07:18

0

Nemački investitori dolaze a ne odlaze iz Srbije, potrvđuju iz Nemačko-srpske privredne komore

Nemci ostaju u Srbiji: Nema odlaska investitora, kažu ih AHK
Copyright Profimedia

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore (AHK), Milan Grujić, izjavio je da nije tačno da nemačke kompanije koje posluju u Srbiji planiraju da odu, kao što se spekulisalo ovih dana.

Prema tim spekulacijama Nemačka navodno planira povlačenje svojih investitora iz Srbije zbog stava Srbije u vezi s krizom u Ukrajini.

- Prema našim saznanjima to nije tačno i kompanije koje posluju u Srbiji ne planiraju to da urade - rekao je Grujić gostujući na RTS.

Rekao je i da je sprovedena anketa među članstvom sa tim pitanjem koja je pokazala da postoji uticaj krize na poslovanje, ali da se o povlačenju ne razmišlja.

Kao dokaz da nije tačno ni da su neke kompanije zamrzle planirani dolazak u Srbiju, Grujić je pomenuo činjenicu da kompanije kao što su „MTU“, „Hansgroe“, „Biserba“ i „Kontinental“ nastavljaju sa izgradnjom svojih objekata.

Potvrdio je da u Komori nedeljno i dalje dobijaju po nekoliko upita kompanija i većih i manjih, koje su zainteresovane da se upoznaju s okolnostima u Srbiji i najavljuju svoj dolazak kako bi se upoznali s uslovima poslovanja.

Grujić je podsetio da nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 77.000 radnika i naveo da „Leoni“ iz Prokuplja ima 13.000 zaposlenih, a da prema saznanjima Komore planira da zaposli još radnika.

Prema njegovim rečima kompanije iz Nemačke su u proteklih 20 godina investirale oko 3,6 milijardi evra u Srbiju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike