Nadzor svih javnih preduzeća u Srbiji od 2023. godine putem softvera

13.05.2022

13:46

0

Autor: 24sedam

Ceo program razvijen je u okviru Projekta "Reforma lokalnih javnih finansija II" (RELOF 2) koji podržava Vlada Švajcarske

Nadzor svih javnih preduzeća u Srbiji od 2023. godine putem softvera
24sedam/Promo/Zoran Vujasinović

Nadzor svih javnih preduzeća u Republici Srbiji će se od 1. januara 2023. godine sprovoditi putem softvera razvijenog na inicijativu Ministarstva privrede u okviru Projekta "Reforma lokalnih javnih finansija II" (RELOF 2) koji podržava Vlada Švajcarske. Ugovor o donaciji Informacione platforme potpisali su Anđelka Atanasković, ministarka privrede i Urs Šmid, ambasador Švajcarske Konfederacije  u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo privrede.

- Informaciona platforma omogućava nov način nadzora i izveštavanja, najpre lokalnih javnih preduzeća prema svojim osnivačima, a potom i lokalnih samouprava prema Ministarstvu - rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, ovaj softver omogućava brze i kvalitetne analize poslovanja javnih preduzeća, što će služiti kao dobra osnova za donošenje adekvatnih i pravovremenih odluka.

- Informacionom platformom i prelaskom na elektronski sistem izveštavanja prati se opredeljenje Vlade Republike Srbije u oblasti digitalizacije i informacione transformacije. Cilj Ministarstva privrede je da se kroz modernizaciju i digitalizaciju procesa planiranja i izveštavanja olakša poslovanje i unapredi proces planiranja i donošenja odluka javnih preduzeća, a samim tim pomogne građanima, jer usluge koje pružaju javna preduzeća direktno utiču na kvalitet života i razvoj privrede. Takođe, informaciona platforma je jedan od koraka na putu unapređenja korporativnog upravljanja koji će doprineti boljem praćenju, izveštavanju i odgovornosti za rezultate poslovanja javnih preduzeća - naglasila je Anđelka Atanasković.

Softver podržava precizno planiranje i izveštavanje o izvršenju aktivnosti javnih preduzeća i njihovih budžeta, kontrolu troškova, poboljšanje vidljivosti i dostupnosti informacija o poslovanju.

Ambasador Švajcarske Konfederacije u Srbiji Urs Šmid istakao je da je projekat RELOF2 samo jedan segment dugogodišnje podrške Švajcarske Srbiji.

- Unapređenje upravljanja javnim finansijama na lokalnom nivou je prioritet saradnje Srbije i Švajcarske - rekao je ambasador i najavio novi program Švajcarske Srbiji za period od 2022. do 2025. godine.

Vlada Švajcarske je putem Projekta Reforma lokalnih finansija II u Srbiji (RELOF2) za potrebe Ministarstva privrede donirala softver kojim se digitalizuje proces nadzora nad javnim preduzećima. U saradnji sa Ministarstvom, RELOF2 je sproveo i obuke i mentoring podšku za korsnike budućeg softvera u gradskim i opštinskim uprava i lokalnim javnim preduzećima.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi