Šta nas sve sutra čeka na Sajmu automobila: Ova je prva izložba vozila posle korone u celoj Evropi!

11.05.2022

05:35

0

Autor: 24sedam

Videćemo najnovija dostignuća kompletne auto-moto industrije i najraznovrsniju moguću paletu performansi, dizajnerskih i tehničko-tehnoloških inovativnih rešenja

Šta nas sve sutra čeka na Sajmu automobila: Ova je prva izložba vozila posle korone u celoj Evropi!
sajam automobila copy - Copyright Profimedia

Međunarodni sajam automobila, pod sloganom "Prirodni broj obrtaja", kao i Sajam motocikala ("Sve tvoje strasti na jednom mestu"), posle dve godine pauze, konačno će se održati u Beogradu od 12. do 15. maja.

Ovo je svakako jedinstvena sajamska manifestacija i najznačajniji godišnji događaj u sektoru auto i moto industrije u regionu, ali i jugoistočnoj Evropi, ali je i svojevrstan kuriozitet da će ovo biti prva manifestacije te vrste u Evropi koja će se održati nakon dvogodišnje pauze u organizaciji sajmova.

Čak i Ženeva opet odložena...

- Iako neki od razloga za gotovo trogodišnju sajamsku apstinenciju nisu sasvim nestali, posledice pandemije, problemi u međunarodnom transportu i komunikacijama, globalni problemi u automobilskoj industriji u vezi sa finalizacijom proizvodnje, ova manifestacija će biti održana kao jedna od retkih te vrste u tom periodu i u Evropi i svetu – navode organizatori Sajma.

Kako ističu, čak i jedan Ženevski salon automobila je po treći put odgođen "za sledeću godinu", posle relativno neuspelih pokušaja sa različitim konceptima promocije najvećih svetskih brendova.

- I mnogi drugi ovogodišnji, pogotovo evropski automobilski hepeninzi otkazani su iz sličnih razloga. Biće to u uslovima očekivano smanjenog komercijalnog efekta u smislu prodaje vozila, zbog nedostatka novih vozila na tržištu, ali istovremeno uz ogromno interesovanje medija, stručne i široke javnosti za modele vozila koja već sada nude najnovija pogonska rešenja, a čija se potpuna komercijalizacija očekuje u bliskoj budućnosti – naglašavaju oni.

Foto:Pixabay
U fokusu električni i hibridni automobili

Cilj organizatora Beogradskog sajma jeste, kako dodaju, da predstave najnovija dostignuća kompletne auto-moto industrije i najraznovrsniju moguću paletu performansi, dizajnerskih i tehničko-tehnoloških inovativnih rešenja u svim sektorima ove industrije.

U centru zbivanja ekologija

- Međutim, u skladu sa novim vremenom i prilikama, u pitanju je sasvim novi izlagački koncept. Akcentuju se vozila sa ekološki naprednim pogonskim rešenjima, automobili na električni pogon i hibridi, ali i novi modeli sa konvencionalnim pogonima, ekološki unapređeni i sa najvišim ekološkim standardima. Radi se o novim tehnologijama koje su danas aktuelne u auto-industriji i onima koje će to biti u najskorijoj budućnosti – kažu organizatori.

Oldtajmeri - putovanje kroz vreme

Posebnom specijalitetu ovogodišnje sajamske manifestacije - oldtajmerima i različitim tipovima starovremenskih automobila - posvećena je cela Hala 3 Beogradskog sajma. Izložba je organizovana po tematskim celinama, kao svojevrsna paralela izložbi najnovijih modela, kako bi posetiocima bila pružena mogućnost putovanja kroz vreme i istoriju automobilske industrije. Neki od izloženih eksponata vratiće posetioce u vreme između dva svetska rata i u vreme prve sajamske izložbe Beogradskog sajma. Zaseban i ekskluzivan segment ove izložbe biće retrospektiva domaćih proizvoda "Zastave", temeljan istorijat višedecenijske okosnice jugoslovenske i srpske auto-industrije.

Gotovo sve članice Asocijacije uvoznika, što znači i svi brendovi na našem tržištu, navode oni, bili su maksimalno inspirisani i voljni da ovom projektu daju pun doprinos. Izlagači će predstaviti izuzetno veliki broj premijera, pogotovo kod električnih vozila, koja će biti potpuni noviteti kod većine brendova.

- Pred posetioce će svoje adute izneti čak 210 automobilskih izlagača, zastupnika tridesetak brendova, među kojima premijerno i legendarni, 102 godine star, danas kinesko-britanski MG, trenutno najbrže rastući automobilski brend u Velikoj Britaniji. Oni će prikazati između 120 i 140 različitih modela. Među 48 novih modela, od čega su 36 premijere a 12 noviteti, sa potpuno električnim ili punim hibridnim pogonom biće ih čak 36. Čisto električnih automobila među premijerama i novitetima je čak 25, odnosno više od 50 odsto – naglašavaju organizatori.

Nova robna grupa

Takođe, i "Motopassion" će ugostiti 50 izlagača, koji će predstaviti tridesetak brendova motocikala, ATV i ostalih motornih vozila iz te kategorije, sa više od 80 modela.

Na Sajmu će se naći I izlagači u sektoru prateće automobilske industrije, garažno-servisne opreme, ponude rezervnih delova, auto galanterije i kozmetike, tuning opreme, te derivata naftne industrije.

- Pored ovakve standardne ponude uvoznici iz ovog segmenta manifestacije, a u skladu sa glavnom linijom izlagačkog programa, najavljuju posebnu promociju kompatibilne i prateće opreme za ekološki napredna vozila, punjača, solarnih modula i druge odgovarajuće infrastrukture. U tom kontekstu "aktivirana" je čak i posebna, nova robna grupa koja obuhvata sada već obiman i kompleksan segment punjača za električna vozila, ali i solarne module za primenu u auto-industriji – ističu organizatori.

Kako dodaju, i Fakultet primenjenih umetnosti namerava da predstavi svoj eksperimentalni model automobila na solarni pogon.

Ulaznica 400 dinara

Pojedinačna ulaznica koštaće 400 dinara, grupna 300, a grupna za đake i studente 200 dinara. Parking (u krugu Sajma) plaća se 150 dinara po započetom satu (maksimalna, dnevna karta 750 dinara). Poseban sajamski poklon vernim posetiocima je porodična ulaznica Family Ticket, po ceni od 800 dinara, koja će (za dva roditelja i dvoje dece) važiti bilo kog dana Sajma.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike