Korak bliže još jednom gasovodu: Sa EIB ugovorena gasna interkonekcija s Bugarima

20.05.2021

11:04

0

Vrednost projekta nove gasovodne veze između Srbije i Bugarske je 160 miliona evra

Korak bliže još jednom gasovodu: Sa EIB ugovorena gasna interkonekcija s Bugarima
Copyright Foto:Pixabay

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da danas potpisani finansijski ugovor sa Evropskom investicionom bankom (EIB) za izgradnju gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, za našu zemlju znači korak bliže realizaciji tog projekta.

Na konferenciji za medije, Mihajlović je istakla da je ukupna vrednost tog projekta, koji prolazi i kroz Srbiju i Bugarsku, 160 miliona evra, a da je ukupna dužina 170 kilometara.

Ovde nisu samo u pitanju finansijska sredstava, već pre svega gasna stabilnost, jer će naša zemlja imati mogućnost da kroz taj gasni interkonektor razmišlja i o diverzifikaciji ponuđača gasa – rekla je Mihajlović.

Ističe da se Srbija nalazi u godini u kojoj će se donositi važne odluke u oblasti energetske tranzicije.

Mihajlović je zahvalila Evropskoj uniji na grantu od 49,6 miliona za taj projekat, ali i na svemu što radi u saradnji sa Srbijom u oblasti energetske tranizicije, kao i EIB za kreditnu liniju od 25 miliona evra, kao i na svim projektima koje rade sa Srbijom u borbi protiv klimatskih promena.

Potpredsednica EIB Liliana Pavlov istakla je da će taj projekat poboljšati energetsku sigurnost i diverzifikovati energetski sektor u Srbiji, ali i da će doprineti fleksibilnosti gasnih mreža u našoj zemlji i Bugarskoj.

Pročitajte još:

Pavlov je naglasila da je taj projekat od zajedničkog interesa koji će doprineti bržoj integraciji regiona u energetsko tržište EU.

Najavila je da će EIB sa Vladom Srbije uskoro potpisati još jedan finansijski ugovor o pomoći malim i srednjim preduzećima u našoj zemlji koja su pogođena krizom koju je izazvala pandemija virusa korona, a koji će biti vredan oko 200 miliona evra.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je projekat važan i iz ekoloških razoga, odnosno zbog tranzicije od uglja ka energentu kao što je prirodni gas koji je dosta čistiji ali I zbog toga jer vodi ka liberaliziciji tržišta Srbije i zbog Poglavlja 15 u pregovorima u pristupanju EU.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike