Ministri energetike EU osudili obustavu gasa Poljskoj i Bugarskoj: Odluka Rusije pojačava neophodnost smanjenja uvoza goriva iz ove zemlje

02.05.2022

19:09

0

"Svi dobavljači treba da ispune svoje ugovorne obaveze"

Ministri energetike EU osudili obustavu gasa Poljskoj i Bugarskoj: Odluka Rusije pojačava neophodnost smanjenja uvoza goriva iz ove zemlje
Gas - Copyright Profimedia Pixabay

Ministri energetike Evropske unije osudili su obustavu isporuke ruskog gasa Poljskoj i Bugarskoj nakon odbijanja tih zemalja da plaćaju gas u rubljama, izjavila je danas francuska ministarka zaštite životne sredine Barbara Pompili.

- Pre svega, definitivno osuđujemo jednostranu odluku Gasproma da obustavi isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj, rekla je Pompili na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara energetike EU u Briselu, prenosi agencija TASS.

Ona je poručila da su predstavnici svih zemalja EU podržali "neophodnost uvođenja sankcija i poštovanja uslova ugovora u evrima."

- Svi dobavljači treba da ispune svoje ugovorne obaveze, istakla je francuska ministarka.

Dodala je da je na današnjem sastanku reazgovarano o snabdevanju gasom, dok se rad na sankcijama ruskoj energetici u širem smislu nastavlja.

- Razgovori će se nastaviti ove nedelje, informacije o njima se mogu očekivati narednih dana, rekla je Pompili odgovarajući na pitanje o mogućim sankcijama na rusku naftu.

-Jednostrana odluka Rusije samo pojačava neophodnost smanjenja uvoza fosilnih goriva iz ove zemlje, dodala je ona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike