Novi električni „fijat“ iz Kragujevca prekretnica i za Stelantis

28.04.2022

07:55

0

Bićemo ponosni na novo vozilo iz Srbije, kaže prvi čovek jednog od najvećih svetskih proizvođača automobila

Novi električni „fijat“ iz Kragujevca prekretnica i za Stelantis
tavares TAnjug Sava Radovanović - Copyright TANJUG/ Sava Radovanović

U Beogradu je danas objavljeno da će „Stelantis“ (Fijat – Krajsler – Pežo – Sitroen), u fabrici „Fijat Krajsler Automobili“ praviti novi model električnog automobila srednje klase od 2024. godine.

Izvršni direktor kompanije, Karlos Tavares poručio je da je ugovor sa Srbijom, o proizvodnji električnog automobila u Kragujevcu, jasan pokazatelj poverenja između dve strane, dodajući da je budućnost u novim, električnim vozilima, jer se autoindustrija neminovno menja.

- Bićemo ponosni kada budemo videli da vozila izlaze sa trake u narednih nekoliko godina - poručio je Tavareš nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i potpisivanja ugovora.

On je rekao da je ugovor sa Srbijom srž za sprovođenje plana Stelantisa da napreduje do 2030. godine. Dodao je da je Stelantis imao izazovnu 2021. godinu, i da je kompanija postigla izuzetne rezultate, uključujući i fabriku u Srbiji.

Ka potpunoj elektrifikaciji

Tavares izjavio je danas da dolazak te korporacije u Srbiju deo dugoročnog strateškog plana Stelantisa do 2030. godine čiji su glavni ciljevi karbonski neutralna proizvodnja i smanjenje emisije ugljendioksida.

Plan kompanije je da do 2030. godine proizvode najmanje 75 novih modela električnih vozila, od čega će 50 biti proizvedeno u Evropi.

- Važno je da se pripremimo da budemo u stanju da prodajemo 100 odsto električna vozila do 2030 godine zato što će to učiniti slobodu kretanja još čistijom - rekao je Tavares.

Dodao je da je cilj da Stelantis postane karbonski neutralna korporacija do 2030. godine i da bude u mogućnosti da prodaje potpuno električna vozila.

- Srbija učestvuje u toj trci, ide pravim tempom i posvećena je najsofisticiranijim pitanjima kao i naša kompanija. Ovo je velika prilika za Stelantis da uživa u konkurentnosti Srbije, a za Srbiju da učestvuje u toj trci i da napredujemo onoliko brzo koliko se svet menja - rekao je Tavares.

Globalna i duboka transformacija

Tavareš je ukazao da se autoindustrija suočava sa veoma dubokom i brzom transformacijom, jer se mora menjati sve, ne samo tehnologija vozila.

- Ovo partnerstvo je jasan znak poverenja. Mnogo je nepoverenja u društvu, a cena nepoverenja je visoka. Mi ne idemo tim putem, naprotiv. Ugovor je jasan i konkretan znak naše namere da tu transformaciju učinimo uspešnom, prelaskom sa konvencionalne na moderene tehnologije - rekao je Tavares.

Dodao je da je ovo velika promena, za koju je Stelantis spreman, jer to sprovodi u nekoliko delova sveta.

Ukazao je da vožnja električnog vozila znači da je ubraznje pri kretanju veće, jer je dostupna veća snaga iz električnog motora, da je vozilo tiše, pa je i komfor vožnje bolji, dok se vozilom bolje upravlja.

- Ovo je veoma važan trenutak. Ovaj ugovor je prekretnica i možete da verujete „Stelantisu“. Mi ćemo uraditi svoj deo posla i uvereni smo da će i Srbija uraditi svoj deo -  poručio je Tavares i pozvao sve da dođu kada novo vozilo bude “izašlo” sa trake.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike