Važan dan za Srbiju: Počinje nova era - dogovoreni električni automobili iz Kragujevca

28.04.2022

07:29

0

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se jutros sa rukovodstvom kompanije „Stelantis“ (Fijat, Krajsler, Pežo…) gde je objavljena veoma važna vest o proizvodnji novog modela automobila

Važan dan za Srbiju: Počinje nova era - dogovoreni električni automobili iz Kragujevca
Tanjug -Sava Radovanović - Copyright Željko Lučić Tanjug/Sava Radovanović

- Danas počinjemo novu eru u investicijama u našu zemlju. Automobil koji ćemo praviti od 2024. godine u Srbiji biće mnogo lep i naravno električni - rekao je Vučič posle sastanka u Beogradu na kome se predsednik Srbije sastao sa delegacijom "Stelantisa" koju je predvodio izvršni direktor Karlos Tavares.

Sastanku u zgradi Predsedništva Srbije na kome je objavljeno da će se u Srbiji praviti električni automobil koji će zameniti vremešni "fijat 500 l", prisustvovala je i premijerka Ana Brnabić.

- Ugovor sa „Stelantisom“ predviđa investiciju vrednu 190 miliona evra, a Srbija ce uložiti svojih 48 miliona evra. Ovo je važna investicija za Kragujevac, Šumadiju i celu Srbiju jer ce značiti dodatni rast za celu zemlju – rekao je Vučić.

Direktor Tavares je rekao da je počastvovan što je danas u Srbiji, gde može da najavi ugovor sa Srbijom - ugovor koji podrazumeva "kretanje napred".

Dogovorene subvencije

Nakon sastanka, potpisan je i Ugovor o dodeli sredstava podsticaja između Ministarstva privrede i Fijat Krajsler automobili Srbija, koji su parafirali ministarka privrede Anđelka Atanasković i izvršna direktorka FCA Srbija i direktorka globalne korporativne kancelarije kompanije Stelantis Silvija Berneti.

- Ugovor sa Srbijom jasan i konkretan znak da transformaciju naše firme učinimo uspesnom i da pređemo na novu tehnologiju, bićemo ponosni kada električna vozila izađu sa proizvodne trake u nekoliko narednih godina - rekao je direktor Tavares.

„Stelantis“ je multinacionalna korporacija za proizvodnju automobila formirana 2021. godine na osnovu spajanja italijansko-američkog konglomerata „Fijat Krajsler Automobili“ i francuske PSA grupe (Pežo- Sitroen - Talbot).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike