Ministarka Kisić: Među mladima u Srbiji svaki peti je nezaposlen

31.03.2022

11:52

0

Država je prepoznala potencijal mladih i spremna je da im pomogne u dolaženju do posla i pokretanju sopstvenog biznisa, istakla je ministarka za rad

Ministarka Kisić: Među mladima u Srbiji svaki peti je nezaposlen
darija kisić (1) - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Pokazatelji na tržištu rada su povoljniji nego što su bili, ali je i dalje svaki peti nezaposleni mlad, izjavila je ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja otvarajući konferenciju "Pokreni se - kreni u biznis" koju je organizovao Sektor preduzetništva Privredne komore Srbije (PKS).

Ministarka je navela da mladi, a posebno mlade žene imaju puno problema pri dobijanju posla, a jedan od najvećih je to što se od njih traži da imaju radno iskustvo, a istovremeno im se ne daje prilika da ga steknu.

Ukazala je i da se žene preduzetnice pogrešno gledaju i doživljavaju.

- Gledaju ih kao neke monstrume koji ko zna šta rade, koje nemaju porodicu i samo žele da mnogo zarade. A nije tako jer profil žene preduzetnice u Srbiji je žena koja ima 42 godine, dvoje dece i koja je udata - rekla je ministarka Kisić.

Mladima koji su se na konferenciji okupili u velikom broju a među kojima su većinu činile žene, poručila je da žive u vreme kada je država prepoznala potencijal mladih i spremna je da im pomogne u dolaženju do posla i pokretanju sopstvenog biznisa.

- Budite drčni i odlučni u onome što smerate, a država je tu da vam pomogne da ostvarite svoje snove - istakla je ministarka.

Poseban program za mlade i preduzetnice

Navela je da je u poslednjem kvartalu prošle godine 15.200 mladih dobilo priliku da stekne prvo radno iskustvo, što je više nego u istom kvartalu godinu dana ranije, ali da desetine hiljada mladih i dalje čeka svoju prvu priliku.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Milan Ljušić je istakao da je ovo ministarstvo proteklih godina, mnogo pomagalo u pokretanju biznisa, a lane je prvi put pokrenulo i realizovalo poseban program namenjen mladima i ženama preduzetnicama.

Prema njegovim rečima, stopa zaposlenosti mladih je u trećem kvartalu prošle godine iznosila 27,3 odsto i bila je za 6,2 odsto veća u odnosu na isti period prethodne godine.

Pixabay
Žene preduzetnice često nailaze na nerazumevanje...

Istovremeno, stopa nezaposlenosti mladih je zabeležila pad od 4,4 odsto i u trećem kvartalu 2021. je iznosila 23,1 odsto.

- Ministarstvo privrede duži niz godina pomaže srpsku privredu a prethodne godine smo mlade preduzetnike i žene pomogli sa 100 miliona dinara bespovratnih sredstava - rekao je Ljušić.

Naveo je da Ministarstvo već 15 godina ima poseban set mera namenjen početnicima u biznisu, a proteklih pet godina pomaže mladima koji žele da započnu svoj biznis, jer se pokazalo da startap kredite najviše koriste mladi do 30 godina starosti.

Program učeničkih kompanija

- Mladim preduzetnicima je omogućena i besplatna nefinansijska podrška, a pod tim se podrazumeva program nestandardizovanog seta usluga koji sprovodimo preko Razvojne agencije Srbije i akreditovanih regionalnih razvojnih agencija. On se sastoji od savetodavnih usluga, obavezne obuke za početnike u poslovanju, jedne ili više specijalizovanih obuka i mentoring u trajanju od 40 sati - pojasnio je Ljušić.

Navodeći šta je sve ministarstvo radilo na pokretanju preduzetničkog duha kod mladih ljudi, rekao je da je od 2016. do 2020. godine finansijski podržavalo sprovođenje programa učeničkih kompanija u srednjim školama.

Profimedia
 

- Finansirali smo ovaj program sa 50 miliona dinara. Porastao je broj škola i učenika koji se javljaju za ovaj program koji smo sproveli u 357 srednjih škola i u koji se uključilo više od 5.000 srednjoškolaca - rekao je Milan Ljušić.

Mladima je poručio da se na sajtu Preduzetnišva informišu o svim oblicima pomoći koje država daje preduzetnicima.

Direktorka Sektora za preduzetništvo PKS Branislava Simanić je istakla da je sekcija za omladinsko preduzetništvo pri ovom sektoru zapravo inicirala današnju konferenciju.

Naglasila je da je ekonomsko osnaživanje mladih jedan od prioriteta Privredne komore i da je cilj podrške da mladi čim završe školovanje započnu sopstveni posao, otvore nova radna mesta i da ostanu u zemlji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike