Početnici u poslovanju, žene preduzetnice i mladi mogu da računaju na 2,5 milijardi dinara

28.02.2022

15:48

0

U Privrednoj komori Srbije ove godine očekuju 1.050 zahteva

Početnici u poslovanju, žene preduzetnice i mladi mogu da računaju na 2,5 milijardi dinara
Copyright Profimedia

Ministarstvo privrede je ove godine odvojilo 2,5 milijardi dinara za programe podrške preduzetništvu, izjavila je Aleksandra Vučetić na sednici Parlamenta privrednika PKS i PKB na kojoj su predstavljeni otvoreni pozivi i programi podrške privredi.

Prema njenim rečima ova sredstva su namenjena početnicima u poslovanju, ženama preduzetnicama i mladima kao i daljem razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća.

Dodala je da se ove godine očekuje 1.050 zahteva, te najavila da će biti realizovana i investiciona linija za preduzetnike koja će se finansirati iz sredstava Evropske investicione banke, a sprovodiće se preko Fonda za razvoj.

Nabavka opreme

Navela je da je prvi program podrška malim preduzećima za nabavku opreme i za koji ukupno raspoloživa bespovratna sredstva iz budžeta iznose 1,9 milijardi dinara uz dodatna sredstva iz predpristupnih fondova EU u vrednosti od 10 miliona evra.

Očekuje se da će poziv za ovaj program biti otvoren krajem marta ili početkom aprila a novo je to što će korisnici ovih sredstava biti oslobođeni plaćanja PDV-a i carine za nabavljenu opremu.

Podsticanje preduzetništva

Drugi program je za podsticanje preduzetništva kroz razvojne programe, a za koji je odvojeno 350 miliona dinara, gde se deo sredstava daje bespovratno iz budžeta a deo iz kredita Fonda za razvoj.

Treći je namenjen početnicima u poslovanju, koji uspešno postoji od 2016. godine i za njega je opredeljeno 150 miliona dinara bespovratnih sredstava iz budžeta.

Četvrti program podrške namenjen je ženama preduzetnicama i mladima do 35 godina starosti za koji je namenjeno 100 miliona dinara u vidu grantova, a preostali iznos investicionog ulaganja firmi, kao i kod ostalih programa finansiraće se iz kredita Fonda.

U vlasništvu žene

Kod programa namenjenih ženama jedan od uslova je da je žena osnivač i zakonski zastupnik, a u firmi koja ima više vlasnika, većinski udeo, dakle minimum 51 odsto, mora biti u vlasništvu jedne ili više žena.

Kada je reč o mladima uslov je da osnivač i zakonski zastupnik bude osoba do 35 godina starosti, a u firmama sa više vlasnika, većinski udeo mora biti u vlasništvu jednog ili više ljudi starosti do 35 godina.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike