Druga nedelja, manja cena: Može li gorivo da nam ozbiljnije pojeftini?

18.03.2022

21:11

0

Druga nedelja primene druge uredbe Vlade o zamrzavanju cena benzina i dizela donela nam je simbolično manju, ali ipak manju, cenu na pumpama. Možemo li u april da uđemo „jeftinije“

Druga nedelja, manja cena: Može li gorivo da nam ozbiljnije pojeftini?
pumpe (7) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović/Profimedia

Došao je i drugi petak otkako nedeljno menjamo državno regulisane cene goriva na pumpama i vozači u Srbiji su osetili malo olakšanje. Ne zbog toga što je cena na pumpama pala, jer pad je više manje simboličnih 26 para po litru benzina BMB 95 (sada 176,05 dinara) kao i 51 para po litru evrodizela (187,23), već - zbog toga što nije porasla.

Uz aktuelno „pojeftinjenje“, vozači koji sada pasionirano prate berzansku cenu nafte, odmah su počeli da se pitaju da li u sledećoj sedmici koja se završava sa prvim danima aprila, cena može biti i stvarno niža.

Nebojša Atanacković, predsednik UO „Nafta“ AD i vlasnik benzinske pumpe, kaže za 24sedam da to zavisi generalno od trenda kretanja cene nafte ali napominje da prema Uredbi, polazna cena za krajnju maloprodajnu se računa prema kotizacijama berzanskih cena derivata nafte u regionu a ne cene nafte u Londonu ili Njujorku.

- Nafta je na berzi poslednjih dana jako pojeftinila i pretpostavljamo da bi cena onaj drugi petak trebalo da bude nešto niža, kada u kotizaciju uđu cene derivata kada je cena nafte padala. Ali , cene derivata ne prate direktno cenu nafte a tu ima i još dugih nepoznanica. Recimo, da li će NIS, kao najveći snabdevač na tržištu, moći da uvozi naftu jer je firma u većinskom vlasništvu Rusije koja je pod sankcijama. Tako nešto bi bilo baš tragično – ukazuje za 24sedam Atanacković.

A na svetskoj berzi, iako se nafta ponovo vinula iznad 100 dolara i dalje se beleže nedeljni padovi. Tako je prosečena cena brenta na londonskoj ICE berzi prošle sedmice bila 116,87 dolara za barel, a ove 104,10, odnosno gotovo 11 odsto manje.

Niža i veleprodajna cena

Kao što smo napomenuli, tržište derivata ne prati baš u korak cenu nafte, ali da bi s pojeftinjenjem moglo da se nastavi nadu daje i niža veleprodajna cena Naftne industrije.

Za danas je ta cena (koja obuhvata i naknadu za obavezne rezerve, naknadu za energetsku efikasnost, akcizu i PDV) od 160 do 169,44 dinara za litar benzina, zavisno od toga da li benzinske pumpe plaćaju avansno ili na poček. Cena dizela je od 182,84 do 184,28 za evrodizel.

Za razliku od vremena prve uredbe o zamrzavanju cene, koja je trajala od 13. februara do 13. marta, sada su veleprodajne cene NIS-a manje nego one maloprodajne koje je fiksirala država. Sada bi zarade trebalo da bude mada je, doduše, benzinskim pumpama je ograničena marža na šest dinara po litru goriva.

Atanacković kaže da je rešena nedoumica iz prve nedelje primene druge uredbe (7. do 14. mart), o tome da li je tih šest dinara sa PDV-om ili bez njega.

- Nažalost, kao što smo se i bojali, to je sa porezom, tako da je marža zapravo pet dinara – kaže Atanacković.

Šesta nedelja "ralaksacije"

Ograničenje cene goriva u Srbiji, tako, traje već šestu nedelju i može se reći da je donelo veliko olakšanje vozačima, jer da intervencije države nije bilo cena bi bila značajno veća.

Ovako, u odnosu na cenu pred prvo zamrzavanje, danas je sa ovim simboličnim pojeftinjenjem litar benzina samo oko dva dinara skuplji a litar dizela čak jeftiniji za nešto više od dinar i po.

Poredeći sa cenama u regionu, vozači u Srbiji danas ne toče najskuplje gorivo, što je bi slučaj pred energetsku krizu i divljanje cene nafte u svetu. Tome je doprinela i „podela“ troška zamrzavanja na građane, koji plaćaju umereno skuplje gorivo, pumpe kojima je ograničena marža i dražavu, koja sada naplaćuje za 20 odsto manju akcizu i određeni deo PDV-a na goriva a odrekla se i carine na uvoz goriva.

Srpskih 1,5 evra za benzin i 1,6 evra za dizel manji je nego u regionu, ako ne računamo Makedoniju.

U Crnoj Gori je u utorak državno regulisana cena za naredne dve nedelje skočila za benzin sa 1,58 evra na 1,74, a dizela sa 1,45 na 1,74 evra.

U Hrvatskoj, cena više nije ograničena (fiksirana je marža i smanjena akciza, kao i u Srbiji), pa je benzin u utorak bio za 11 centi skuplji nego početkom meseca, a dizel 19, odnosno 1,8 i 1,9 evra za litar.

Skuplje je gorivo i u BiH, a cena je pala samo u Makedoniji, na 1,32 evra za benzin i 1,35 za dizel, jer su smanjenje akcize, a PDV je oboren sa 18 na 10 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike