Petkom u tri popodne: Danas ćemo znati kolika je nova cena goriva

11.03.2022

09:00

0

Autor: 24sedam

Nova uredba Vlade Srbije o kontrolisanoj ceni goriva za vozila stupila je na snagu a cene će danas do 15 časova objaviti Ministarstvo trgovine

Petkom u tri popodne: Danas ćemo znati kolika je nova cena goriva
Ilustracija - Copyright 24sedam/Pixabay/Profimedia

Vozači u Srbiji danas popodne će dobiti nove cene goriva za svoje automobile i kamione, dok će ratari u traktore sipati dizel po staroj ceni od 179 dinara za litar, odredbe su nove Uredbe o ograničenju cene goriva.

Prema najavama iz vrha države, benzin ne bi trebalo da bude skuplji od 181 dinar.

Sledeća izmena cene biće objavljena sledećeg petka, pa tako dalje u narednih 30 dana, novina je po novoj uredbi o ograničenju maloprodajne cene goriva.

Iako cene na pumpama još nisu promenjenje, Uredba se već primenjuje jer nadležna ministarstva rade na utvrđivanju ovonedeljne cene. Ministarstvo energetike ima rok do 13 časova da odredi prosečnu veleprodajnu cenu goriva, koju će formirati trgovci i rafinerija u Pančevu, na koju se dodaje šest dinara maloprodajne marže.

Krajnju cenu sa pripadajućom akcizom, PDV-om i svim drugim taksama do 15 časova će na svom sajtu objaviti Ministarstvo trgovine, i ona će odmah po objavljivanju biti obavezna za primenu na svim pumpama.

Manja marža ali i akciza

Novom uredbom, koja je nasledila onu u kojo su bile ograničene samo maloprodajne dene na 171 dinar za litar benzina i 179 dinara za litar dizela, ograničena je maloprodajna marža benzinskim stanicama na šest dinara i smanjena akciza na gorivo.

Marža je smanjena za otprilike trećinu, jer sad će biti šest dinara a iznosila je od osam do deset dinara.

Na gubitku radi stabilizacije cene za sve građane i privredu neće biti samo naftaši, već i država. Vlada je primenila krizne odredbe Zakona o akcizi i „odrekla se“ 20 odsto od pripadajuće trošarine na gorivo.

Tako će privremeno akciza na benzin iznositi 46,27 dinara umesto 57,84 a na dizel 47,58 umesto 59,48 dinara za litar.

Uredba se ne odnosi na aditivirane derivate nafte, odnosno premijum goriva - benzine sa 98 i 100 oktana, kao ni „super“ dizele.

Za poljoprivrednike dizel će najviše koštati 179 dinara, kao i do sada otkako je uvedeno limitiranje cene a jedino ograničenje je da gorivo mogu da kupe samo utakanjem u pogonske rezervoare svojim mašina, nikako u kante i druge sudove.

Takvo ograničenje imaju i vozači kamiona i automobila, tako da zaboravite na „štek“ u kantama osim ako se kod kuće ne bavite pretakanjem.

Ima i kazni

Ko ne poštuje odredbe uredbe predviđene su novčane kazne od 100.000 do dva miliona dinara za pravna lica, a može se izreći i zaštitna mera zabrane pravnom licu da vrši određene delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Odgovornom licu u firmi zaprećena je novčana kazna od 5.000 do 150.000 dinara i može se izreći zaštitna mera zabrane odgovornom licu da vrši određene poslove u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Kazne za preduzetnike su od 10.000 do 500.000 dinara i može se izreći zaštitna mera zabrane vršenja određenih delatnosti u trajanju od šest meseci do jedne godine.

Nadzor nad primenom ove uredbe sprovodi Ministarstvo trgovine.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike