Minimalno poskupljenje goriva: Dizel ide na 181

09.03.2022

08:18

0

Autor: 24sedam

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da država donesi odluke kojima se osigurava snabdevenost gorivom bez većeg skoka cene

Minimalno poskupljenje goriva: Dizel ide na 181
pumpa - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Gorivo će na pumpama u Srbiji da poskupi za nekoliko dinara jer je Vlada Srbije spremila novu računicu kako bi osigurala snabdevednost tržišta ali i umanjila gubitke koje sa zamrznutom cenom trpi maloprodaja, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik je rekao da će država da se odrekne dela akcize, da ukine carinu na uvoz sirove nafte iz trećih država a trgovcima će biti ograničena marža.

- Država će platiti 20 odsto od ukupne akcize, država se toga odriče, da bi mogla da stabilizuje cene, da ne idemo u inflaciju, da ljudi mogu da se osećaju sigurno. Time će cena evrodizela biti 181 dinara, za samo dva dinara veća nego sada – najavio je Vučić sinoć za B92.

Vučić je danas objasnio da će to državu da mesečno "košta" 35 miliona evra.

Predsednik je ukazao da sa zamrznutom cenom svi koji prodaju dizel po 179 dinara gube novac.

- Gubi NIS ali on može to da izdrži, ali male pumpe ne mogu, jer je to bez marže čistih 14 dinara gubitka u ovom trenutku. A marža će biti šest dinara – objašnjava Vučić.

Država će iskoristiti pravo indeksacije, koje se koristi kada dođe do velikih poremećaja na svetskom tržištu.

Takođe se donosi odluka, najavio je, da za poljoprivrednike država subvencioniše, da cena na NIS-ovim pumpama za njih ostane 179 dinara, najmanje narednih mesec i po, a za sve druge biće minimalno povećanje.

Veliki poremećaji na tržištu

Vučić je kazao je da je u poslednjih 24 sata došlo do strašnih poremećaja koji će ostaviti velike posledice i na Srbiju.

- Američki predsednik Džozef Bajden doneo je odluku da zabrani uvoz ruskog gasa, nafte i uglja. Amerika sa tim može da se izbori, posebno što su krenuli u razgovore sa Venecuelom, pa će i sa Iranom. Inače oni koriste svega tri do četiri odsto ruske nafte. Ali i Velika Britanija je donela odluku o zabrani uvoza ruske nafte, nije za gas i ugalj, ali se oni time snabdevaju iz Norveške. Ono što očekujemo, a tiče se nas, je odluka EU - naglasio je on.

Vučić je ukazao da oko te zabrane postoje različiti stavovi u EU, i dodao da mu se čini da je nemački kancelar Olaf Šolc dobro ocenio sa kakvim mukama će da se suoče u slučaju zabrane uvoza gasa i nafte iz Rusije. Podsetio je da 40 odsto potreba EU pokriva sa gasom iz Rusije, a naftom 30 procenata.

- Ne možete to lako da nadoknadite ma koliko dobijali tečnog gasa iz SAD ili ako bi Katar povećao izvoz. Već su Bugarski i mađarski premijeri rekli da ne mogu da pristanu na zabranu uvoza energenata iz Rusije. Ako odluka bude da zabrane uvoz svih energenata sa teritorije Rusije, onda smo i mi u problemu, jer nemamo kuda da ih dobijemo - ukazao je on.

Na pitanje da li može da se očekuje dogovor Rusije i Ukrajine, kazao da bi voleo da dođe do njega, da se tome nada, ali da u to ne veruje.

- Ne mogu da istupam kao politički analitičar, jer svaku moju reč u različitim državama sveta tumačiće kao da je moj zaključak, a ne analiza onoga što se zbiva. Ono što očekujem nesumnjivo je nastavak ruske ofanzive, snažnije u narednim danima. Nažalost voleo bih da mogu da kažem da će uslediti smirivanje tenzija i situacije - objasnio je on.

Vučić je kazao da je važno sada da se analizira šta će biti sutra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike