Nafta ide na 200 dolara? Šel Rusima blokirao prodaju, pa kupio jeftino

05.03.2022

10:26

0

Autor: 24sedam

Usled kovid energetske krize i sankcija Rusiji zbog Ukrajine, potpuno je poremećena svetka trgovina naftom, cena bi mogla da ide na 200 dolara a tome doprinose i muljanja najvećih svetskih igrača

Nafta ide na 200 dolara? Šel Rusima blokirao prodaju, pa kupio jeftino
oil-g00893ddbc_1920 - Copyright Pixabay

Cena sirove nafte od 120 dolara za barel šokirala je svet, u kome se već čuju katastrofične najave da bi bez ruske nafte cena mogla da ode i na 200 dolara. Međutim, u vreme kada zbog zapadnih sankcija Moskvi rusku naftu izbegavaju da kupuju globalni trgovci, neki veliki igrači ne prezaju da zarade i na sankcijama.

Prema procurelim informacijama koje je objavio „Volstrit džurnal“, britanski „Šel“ je kupio 100.000 metričkih tona ruske nafte tipa ural. Time je ova kompanija prekinula embargo na kupovinu ruske nafte koji je sama uvela iako formalno sankcije Zapada prema Rusiji ne važe u globalno važnom sektoru energetike.

Povod za prekid je, naravno, jasan. „Šel“ je naftu koju Rusi danas teško prodaju iako cena divlja, kupio od „Trafigura Grupe“ po 28,5 dolara po barelu nižoj ceni od one po kojoj ide evropski brent. To je, ukazuje „Volstrit džurnal“ najveći popust na cenu dosad zabeležen.

Nafta može i na 200 dolara

Zbog ratnih sukoba u Ukrajini, blokiranja rada luka u Crnom moru, i sankcija prema Rusiji, cena nafte na tržištu je ovih dana stizala na 120 dolara za barel. Trenutno je cena nešto pala, pa se ugovaraju terminske isporuke po ceni nešto većoj od 118 dolara za barel, ali perspektiva nije nimalo ružičasta.

Procena „Vestbek kapital menadžmenta“ kaže da bi restrikcije na ruske energente mogle naftu nagurati do nečuvenih 200 dolara, prenosi „Blumberg“.

Ovaj hedž fond iz Londona ovakvu procenu daje računajući čak i da će se na tržištu pojaviti i iranska nafta, ako se zaključi „mirovni“ dogovor sa SAD o nuklearnom programu.

Uz rast cene na nivo 150 do 175 dolara, sa pikovima do 200, finansijski stručnjaci prognoziraju i veliki rast inflacije zbog čega će bit potrebna oštrija reakcija Federalnih rezervi SAD.

- Naftno i tržište kapitala nije spremno za takav scenario iako su šanse da se ostvari velike. Zbog toga mislimo da bi investitori trebalo da razmisle o svojim načinima osiguranja za takav ishod – napisali su u pismu svojim partnerima iz „Vestbeka“.

U „JP Morgan Čejs“ prognoziraju skok na “samo“ 185 dolara ako bude nastavljano ometanje isporuke ruske nafte, dok u „Goldman Saksu“ cenu nafte u sledeća tri meseca pozicioniraju na 150 dolara.

U međuvremenu, „Blumberg komoditi spot indeks“, koji prati trenutne cene energije, metala i žitarica, skočio je na najviši nivo u više od sedam godina.

Nafta brent se trgovala u petak iznad 110 dolara za barel, što je blizu pika iz 2014. godine. Međutim, to nije bilo dovoljno da OPEK+ promeni odluku i poveća količine nafte koje su planirane da u aprilu stignu na tržište.

Za razliku od proizvođača, Međunarodna agencija za energiju pokrenula je akciju u koordinacija sa SAD da se na tržište izbace 60 miliona barela nafte iz strateških rezerva članica.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike