Cena gasa trenutno nema granicu ali, za razliku od Nemaca i Austrijanaca, Srbi ne treba da brinu

08.03.2022

09:36

0

Nemačka industrija je digla glas protiv zabrane uvoza ruskih energenata, zbog te ideje veoma zabrinuti i Austrijanci, dok u Srbiji privrednici ne bi trebalo da brinu da li će imati nafte i gasa

Cena gasa trenutno nema granicu ali, za razliku od Nemaca i Austrijanaca, Srbi ne treba da brinu
Džo Bajden Severni Tok 2 - Copyright AP Photo/Patrick Semansky/Michael Sohn

Suluda ideja Vašingtona da se zbog političkog kažnjavanja jedne zemlje sa globalno tržišta izbaci jedan od najvećih snabdevača naftom i gasom veoma je zabrinula privrednike u Austriji i Nemačkoj.

Predsednik Udruženja nemačke industrije (BDI) Zigfrid Rusvurm snažno se izjasnio protiv obustave uvoza ruskih energenata.

- Energija je postala veoma skupa za krajnje potrošače, a tako i industriju. Treba da postupamo racionalno jer energija je veliki faktor ukupnih troškova mnogih industrijskih grana u Nemačkoj i već sada je proizvodnja teško isplativa", rekao je Rusvurm za ZDF.

On dodaje da bi bilo naivno verovati da ruski prihodi od prodaje gasa i nafte sada akutno finansiraju rat u Ukrajini jer „predsednik Rusije Vladimir Putin se već naoružao, a i tenkovi ne moraju da idu na pumpu i tamo plate račune“.

„Zamena“ košta 170 milijardi evra - godišnje, izračunali Austrijanci

Odustajanje od ruske energije, gas prevashodno, je teško izvodivo i na srednji rok a u kratkom je nemoguće, ukazuju i Austrijanci. U dugom je moguće, ali veoma, veoma skupu, pokazuje jedna studija.

Ukidanjem uvoza gasa iz Rusije bilo bi ugroženo pokrivanje oko 10 odsto potrošnje energije u Evropi, a u Austriji čak 19 procenata, pokazuje studija austrijskog osiguranja "Acredi".

Berzanska cena „igra rečima“

Ona kaže da je gas na berzama dostigao i 4.000 dolaza za hiljadu kubnih metara, ali da su astronomske cene gasa o kojima se sada priča više hipotetičke, te da je verovatno veoma malo gasa prodato po tim cenama.
- Gas koji sada teče isporučuje se po ceni koju je Gasprom dogovorio sa pojedinim državama dugogodišnjim ugovorima, tako da je ovo, kada se priča o astronomskim cenama igra rečima. Svi pričamo, a ne znamo koliko je zaista gasa prodato po astronomskim cenama - zaključila je Putniković.

Mađarska, Slovenija, Češka, Letonija i Nemačka bile bi teško pogođene, jer više od 20 odsto potrošnje tih zemalja pokriva gas iz Rusije.

Osiguravajuća društva vide tri mogućnosti za kompenzaciju izostanka isporuka iz Rusije.
Tako bi mogao gas da se uvozi iz drugih zemalja, odnosno proizvodi više energije iz drugih izvora, te povećanjem cena smanji potrošnja.

Povećanje cene struje za 40 odsto i udvostručenje cene gasa smanjilo bi potrošnju za osam do 10 odsto. Ukoliko Rusija zaustavi isporuke gasa onda bi cena gasa mogla dostići 200 evra po megavat satu, ukazuje se u studiji.

Da bi se nadomestili uvozi gasa iz Rusije neophodno je da proizvodnja energije iz obnovljivih izvora bude povećana za 278 teravatsati godišnje. Za to su potrebne godišnje investicije u visini od 170 milijardi evra, što odgovara 1,3 odsto BDP-a EU.

Srbija može da bude mirna

Za razliku od Evropljana koji bi da se reše ruskog gasa ali ne mogu, privrednici u Srbiji ne bi trebalo mnogo da brinu da li će gasa nestati jer, ističe urednica specijalizovanog portala Energija Balkana i dugogodišnji energetski analitičar Jelica Putniković, skoro je nemoguće da EU odluči da zaustavi snabdevanje ruskim gasom.

Takođe, ona je za Tanjug istakla da će, čak i u najgorem slučaju, Srbija imati dovoljno gasa za grejanje i funkcionisanje onog dela privrede koji ne može bez gasa.

- Mislim da je Srbija bezbedna što se tiče gasa. Jedino ako bi neko u Evropi bio dovoljno lud da sam zavrne gasovode. To bi, u našem slučaju, značilo da Bugari treba da zavrnu slavine za gas iz Turske. Mi imamo i drugu alternativu. Mi imamo gas iz Mađarske, a i u evropskim skladištima ima gasa, tako da se može istrgovati i sa te strane, ali mislim da o tome ne treba razmišljati - ocenila je Putniković.

Bugari se već smrzavali

Srbija dobija gas preko Turske koji gasovodom teče kroz Bugarsku. Turska nije članica EU, a Bugarska jeste, ali, naglašava Jelica Putniković, ne veruje da će Bugarima pasti na pamet da odustanu od snabdevanja gasom iz Rusije jer se oni dobro sećaju u kakvom su problemu bili u vreme kada je Ukrajina zaustavila tranzit gasa tokom zima 2006. i 2009. godine.
- Bugari su se u to vreme bukvalno smrzavali jer nisu imali grejanje. Dakle, Bugarska takođe ne može bez ruskog gasa i nema alternativu. Ona nešto malo gasa dobija iz gasovoda TAP preko Grčke ali to je nedovoljno i nema ni za grejanje, a kamoli za privredu. Tako da verujem da Srbija nije u opasnosti - navodi urednica portala Energija Balkana.

Ona sumnja da će EU rešiti da sama sebe odseče od cevi gasovoda koji snabdevaju evropske potrošače ruskim gasom i ističe da trenutno svi gasovodi u Evropi rade normalno : Severni tok 1, gasovod Jamal kojim preko Belorusije i Poljske teče gas u Nemačku, gasovodi kroz Ukrajinu, Turski tok.

- Kada bi sada Evropa rešila da zavrne te cevi ona bi bila u velikom problemu, jer zima još traje, u skladištima nema gasa koji bi mogao da nadomesti te količine. S druge strane, gas koji je malo više počeo da stiže iz sveta nikako ne može da zameni ruski gas. Uz to, nema gasovoda koji iz Španije može da dovede gas u centralnu Evropu. Jednostavno. Bez ruskog gasa Evropa je u velikom problemu - istakla je Putniković.

Ona objašnjava da Turski tok ili Balkanski tok Srbiji obezbeđuje alternativu da ne zavisi od tranzita preko Ukrajine, mada sada gas teče u punom intenzitetu i preko Ukrajine, onoliko koliko je dogovoreno.

- Kod nas iz Turskog toka stiže oko 13 milijardi kubnih metara gasa, mi zadržavamo ono što je ugovoreno sa Gaspromom, a dalje transportujemo za Mađarsku, BiH, Republiku Srpsku, čak se i Hrvatska snabdeva sa milijardu kubnih metara gasa. Kroz te cevi ima još slobodnog kapaciteta da se poveća tranzit gasa - kaže Putniković.

Ona navodi da su naše rezerve gasa u Banatskom dvoru oko sto miliona kubnih metara. Napominje da je ove zime puno gasa trošeno za proizvodnju električne energije, jer je EPS bio u problemu, tako da su radile gasne elektrane u Novom Sadu.

- Ali bliži se kraj zime, a u međuvremenu je, pored količina dogovorenih sa Gaspromom, nabavljeno još gasa tako da nam ne preti opasnost da neće biti gasa. Čak i u najgorem scenariju, Srbija će imati dovoljno gasa za grejanje i za funkcionisanje onog dela privrede koji ne može da obavlja proizvodnju bez gasa - kaže Putniković.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike