Rezerve gasa u Evropi vrlo tanke, osim ako ste dobri s Rusima: Biće gusto ako zazimi

03.03.2022

12:30

0

Februarski zimski predah u niskim temperaturama zemlje EU uglavnom nisu iskoristile da popune hronično prazna skladišta gasa i to će sada da ih veoma mnogo košta

Rezerve gasa u Evropi vrlo tanke, osim ako ste dobri s Rusima: Biće gusto ako zazimi
Ilustracija - Copyright Pixabay

Evropske rezerve gasa su veoma niske cele ove zime i sada se po ovoj ceni svakako neće dopuniti pa se potrošačima u EU crno piše. Bar onima koji „nisu u ljubavi“ sa Rusijom, a u takvoj su poziciji velika većina članica Unije.

Brutalno skup gas na evropskom tržištu, čija je cena na spot tržištu oko 165 evra po megavatu (1.880 dolara za 1.000 kubnih metara), prema podacima Powernext, a fjučersa za maj 161 evro (paritet 1.830 dolara) prema informacijama sa ICE berze, direktno pokazuje posledice koje na energetsko tržište ima rusko-ukrajinska kriza.

Screenshot:ICE berza
Oštro uvis: Cena gasa na evropskom tržištu

 

Trenutno veoma loša situacija mogla bi da bude još mnogo, mnogo gora, svesni su toga i u Evropi. Pogotovo ako se SAD i EU odluče da prošire sankcije Rusiji i na energetiku, što je do sada izbegavano, ili Rusija u krajnjoj nuždi uzvrati kontramerama i zavrne slavinu gasa, koji joj je veoma značajan devizni priliv.

„Austrougarska“ na različitim stranama

Ukoliko, iz bilo kog razloga, dođe do poremećaja snabdevanja gasom ka Evropi , Austrija ne bi bila u stanju da nadomesti ruski gas uvozom iz drugih izvora, već bi morala da prilagodi potražnju, upozorava Kurt Kratena iz Centra za analizu ekonomskih scenarija i istraživanje (CESAR).

Austrijanci i Nemci "na rezervi"

Austrija inače ima najveće kapacitete stovarišta gasa u EU ali su oni danas popunjeni manje od petine kapaciteta. Prema podacima GSI (Gas infrastructure Europ) nivo gasa u skladištima Austrije bio je 1. marta  16,94 odsto. Ne mnogo bolje stanje je i u Belgiji (18,79), Nemačkoj (28,16), Francuskoj (21,64) a tek nešto bolje u Italiji (37,51).

Za gas ne treba da brinu Danci (45,33), Portugalci (74,04) i Španci (58,06), koji imaju direktnu vezu preko gasovoda sa Alžirom, ali ni Mađari.

A nedostatak gasa najviše bi pogodio industriju, na koju otpada 51 odsto potrošnje, zatim bi trpela proizvodnja struje i toplote (27,7 odsto potrošnje) a onda i direktno građani kroz smanjenu potrošnju domaćinstva, na koja inače ide 19,3 odsto gasa.

S druge strane granice do pre stotinak godina zajedničke zemlje Austrougarske, u Mađarskoj neće imati problema sa gasom. Ni ove zime ni inače. Iako se Mađarska još nije dogovorila sa Rusijom o povećanju godišnje isporuke gasa za milijardu kubnih metara više nego što je nedavno dogovorene dugoročnim ugovorom, gasa imaju dovoljno. Rezerve su popunjene više od polovine, izjavio je danas Gergelj Guljaš, šef kabineta premijera Viktora Orbana.

Screenshot:agsi.gie.eu
Gotovo na najnižem nivou u 10 godina: Austrijske rezerve gasa

 

Mađarska je odbila da aktivno učestvuje u akcijama protiv Rusije zbog Ukrajine, a sankcije praktično ne sprovodi mada nije protiv njih glasala u okviru EU. Budimpešta, na primer, ne dozvoljava transport preko svoje teritorije NATO oružja za Ukrajinu.

Nemoguća misija

Kurt Kratena iz Centra za analizu ekonomskih scenarija i istraživanje (CESAR) kaže da je plan EU da se u perspektivi reši zavisnosti od ruskog gasa neostvariv u krakom roku.

EU bi izostanak uvoza gasa iz Rusije (1.700 teravatsati ) morala da zameni neiskorišćenim kapacitetima drugih isporučilaca preko gasovoda (650 teravatsati) ili preko uvoza tečnog gasa (1.100 teravatsati).

To bi, međutim, iziskivalo ogromne investicije u infrastrukturu za tečni gas i dovelo bi do značajnog rasta cene gasa.

EU bi, prema Kratenu, morala da nadomesti 40 odsto uvoza gasa drugim izvorima, i udeo gasa koji nije iz Rusije morao bi da dostigne dve trećine.

Srbija gleda svoj interes

Srbija, poput Mađarske, u rusko-ukrajinskom sukobu i globalnoj reakciji na njega gleda svoj interes. Kao i severni sused i zvanični Beograd formalno osuđuje agresiju na suverenu zemlju ali odbija da sprovede sankcije Rusiji, i pored velikog pritiska iz EU i SAD.
Interes Beograda je i politički, zbog ruske podrške oko pitanja Kosova i Metohije, ali i ekonomski, i to pre svega energetski.

U Srbiji dovoljno za 60 dana, ali...

Srpske rezerve gasa su dovoljne, kažu državni zvaničnici, za 60 dana. Međutim, to ne znači da ne bi bilo problema sa snabdevanjem privrede i domaćinstava ukoliko bi neko „danas zavrnuo slavinu“ za gas.

Problemi sa nestašicom gasa i interventnim uvozom zbog pucanja cevovoda u Bugarskoj početkom novembra, bolno su nam pokazali da instant rešenja nema i da iz domaćeg skladišta gasa u Banatskom dvoru ne mogu da se povuku velike količine gasa u realtivno kratkom roku. Naprosto, skladište nije dizajnirano kao „protočno“ već kao rezervoar za dopunu operativnog sistema.

Srbiji je, inače, istekao desetogodišnji ugovor sa „Gaspromom“ o dopremanju gasa a privremeno je produžen do juna ove godine.

U novom ugovoru svakako neće ostati povoljna cena od 270 dolara za 1.000 kubika, ali neće biti ni ona tržišna, pogotovo ne aktuelna.

Ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandar Bocan-Harčenko, u više navrata je ovih dana rekao da se situacija na tržištu energenata menja iz dana u dan, a da je cena ruskog gasa za Srbiju dogovorena između predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Vučića i da je Rusija ispunila sva obećanja.

Bocan-Harčenko je rekao da o novoj ceni niko ne može da govori i da to u ovom trenutku ne znaju ni predstavnici '''Srbijagasa'' ni ''Gasproma'' jer se, kaže, situacija stalno menja ali je „naša zajednička prognoza je da će Srbija imati povoljno rešenje“.

Koliko će nas povoljno rešenje koštati, videćemo, a direktor „Srbijagasa“, Dušan Bajatović, krajem prošle godine je pominjao da bi cena u novom ugovoru mogla biti „niža od 450 dolara“, da bi krajem februara u novoj izjavi cena skočila na 600 dolara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike