Jedna zemlja je uvela radnu nedelju od 4 dana: Šef ne sme da zove zaposlene posle radnog vremena

15.02.2022

17:23

0

Radnici ne moraju da se plaše odmazde poslodavca

Jedna zemlja je uvela radnu nedelju od 4 dana: Šef ne sme da zove zaposlene posle radnog vremena
brisel - Copyright AP Photo/Olivier Matthys, File

Belgijski radnici su dobili pravo da rade četiri dana nedeljno, a da im ne bude smanjena plata.

Vlada je usvojila paket reformi kojim radnici stiču i pravo da isključe mobilne telefone i druge uređaje koje koriste za posao nakon radnog vremena, bez straha od odmazde poslodavca. 

- Proživeli smo dve teške godine. Ovim sporazumom postavili smo svetionik za ekonomiju koja je inovativnija, održivija i digitalnija. Cilj je da budemo u stanju da ojačamo ljude i preduzeća - rekao je belgijski premijer Aleksandar de Kru.

- Iako se smatra da je pandemija isključivo negativno uticala na zaposlene, naterala nas je da budemo fleksibilniji da kombinujemo privatan i poslovan život. To dovodi do novog načina rada - poručio je. 

Pexels
 

Prema novim pravilima, frilenseri će takođe dobiti jaču zakonsku zaštitu, dok će zaposleni sa punim radnim vremenom moći da rade fleksibilno, ukoliko to zatraže od poslodavca.

Značajan deo novih reformi u Belgiji utiče na ravnotežu između poslovnog i privatnog života zaposlenih u javnom i privatnom sektoru.

Pored toga, zaposleni mogu od šefova da zahtevaju četvorodnevnu radnu nedelju, a ukoliko oni odluče da to odbiju, mora da postoji čvrsti zakonski okvir.

To znači da će dnevno moći da se radi najviše 9,5 sati, uz dodatni slobodan dan koji nadoknađuje duže radne dane. Radnici će takođe moći da zatraže promenljive rasporede rada, koji se mogu obnavljati svakih šest meseci. Minimalni otkazni rok za smene se menja, a kompanije sada moraju da dostave rasporede najmanje sedam dana unapred.

- Ovo bi koristilo onima koji žele da provode više vremena sa svojom decom - navela je Vlada u saopštenju, dodajući da će predlozi biti posebno korisni za razvedene ili rastavljene roditelje koji dele starateljstvo nad decom.

Profimedia
 

U januaru su državni službenici koji rade za belgijsku saveznu Vladu dobili pravo da isključe radne uređaje i ignorišu poruke nakon radnog vremena bez odmazde od strane šefova.

Sada će svi belgijski radnici, uključujući i one u privatnom sektoru, dobiti isto pravo.

U praksi će se novi zakon odnositi na sve poslodavce koji imaju više od 20 zaposlenih. Od njih će se očekivati da pregovaraju sa sindikatima o pravu na isključivanje telefona u kolektivnim ugovorima.

Osim toga, zaposleni će moći da odluče da jedne nedelje rade više, a sledeće manje.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Independent

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike