Manja potražnja za japanskim automobilima: Deficit izvoza najveći u osam godina

17.02.2022

08:19

0

Japanski izvoz usporio a trgovinski deficit je porastao u januaru

Manja potražnja za japanskim automobilima: Deficit izvoza najveći u osam godina
street-g0ec74b476_1280 - Copyright Pixabay

Japanski izvoz je u januaru 2022. porastao manje nego što se očekivalo jer su se proizvođači suočili sa usporavanjem inostrane potražnje za automobilima i visokim cenama sirovina usled manjka ponude na globalnom tržištu.

Treća po veličini svetska ekonomija ostvarila je najveći trgovinski deficit u jednom mesecu u poslednjih osam godina zbog upornog rasta cena goriva i sirovina, što je podiglo troškove uvoza.

Izvoz Japana je u januaru porastao za 9,6 posto na godišnjem nivou, prema današnjim podacima Ministarstva finansija, znatno manje od medijan prognoze tržišnih analitičara koji su, u anketi Rojtersa, predviđali povećanje od 16,5 odsto. Rast izvoza u decembru iznosio je 17,5 procenata.

Posmatrano po zemljama, izvoz u Kinu, koja je najveći trgovinski partner Japana, pao je u januaru za 5,4 procenta međugodišnje, prvi put u poslednjih 19 meseci, zbog manjih isporuka mašina toj zemlji.

S druge strane, pošiljke robe u SAD, drugo po značaju izvozno tržište za Japan, porasle su za 11,5 posto u januaru, jer su veće isporuke mašina neutralisale pad izvoza automobila.

Japansku uvoz je zabeležio rast od 39,6 procenata prošlog meseca na godišnjem nivou, poguravši naviše trgovinski deficit na 2,19 biliona jena (18,99 milijardi dolara).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike