Japan podržava proizvođače čipova sa čak 5,2 milijarde dolara!

23.11.2021

15:32

0

Japanska vlada će uložiti oko 400 milijardi jena u novu fabriku koju će graditi TSMC u prefekturi Kumamoto

Japan podržava proizvođače čipova sa čak 5,2 milijarde dolara!
cipovi auto fabrika - Copyright Pixabay/Profimedia

Japan će izdvojiti oko 600 milijardi jena (5,2 milijarde dolara) iz dopunskog budžeta za 2021. za podršku proizvođačima poluprovodnika, među kojima je i vodeći svetski proizvođač čipova "Tajvan Semikondaktor Manufakturing" (TSMC) s kojim Japan ima ugovor, objavio je danas dnevni list Nikei.

U okviru paketa mera podsticaja, japanska vlada će, kako navodi Nikei, uložiti oko 400 milijardi jena u novu fabriku koju će graditi TSMC u prefekturi Kumamoto, na jugozapadu Japana, prenosi Rojters.

Tajvanska kompanija je ranije ovog meseca saopštila da će izgraditi fabriku čipova vrednu sedam milijardi dolara u Japanu sa Soni grupacijom, što je vlada Japana pozdravila.

Preostalih 200 milijardi jena vladinih sredstava će ići na izgradnju drugih fabrika, pri čemu je u fazi razmatranja nekoliko projekata, uključujući i projekte američkog proizvođača memorijskih čipova Majkron Tehnolodžija i japanskog holdinga Kioksija, dodaje list.

Japanski sektor proizvodnje čipova, koji je 1980-ih bio najveći u svetu, muči se sa očuvanjem konkurentske prednosti, i u poslednje tri decenije je neprekidno na silaznoj putanji, dok rivali poput tajvanskih proizvođača stiču prednost, navodi se u tekstu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike