Ameri pritiskaju Japance da pomognu EU u gasnoj krizi

04.02.2022

08:06

0

SAD traže da Japan preusmeri deo gasa u Evropu „ako bude poremećaja“ zbog situacije u Ukrajini

Ameri pritiskaju Japance da pomognu EU u gasnoj krizi
Copyright Pixabax/David Mark

Japan će razmotriti načine na koje može da pomogne međunarodnoj zajednici u slučaju da zbog ukrajinske krize dođe do prekida isporuka gasa, izjavio je danas japanski ministar industrije Koiči Hagijuda.

On je odbio da potvrdi medijske izveštaje da su Sjedinjene Države tražile od Japana da preusmeri deo svog uvoza utećnjenog prirodnog gasa (LNG) u Evropu ako Rusija prekine isporuke, rekavši da ne može da komentariše diplomatsku prepisku, prenosi Rojters.

Hagijuda je na konferenciji za novinare naveo da je Japan godinama bio „pokretačka snaga u razvoju tržišta LNG“, dodajući da Tokio želi da razmotri kako može da doprinese međunarodnoj zajednici.

Istovremeno je, međutim, predočio da će Japan, čiji su energetski resursi siromašni, prvo morati da obezbedi dovoljno energije za sebe kako bi izbegao nedostatak električne energije budući da prognostičari najavljuju hladnije vreme.

- Videćemo da li se nešto može učiniti nakon što obezbedimo da ne bude pogođen svakodnevni život ljudiu - rekao je on.

Vašington traži izlaz

Situacija u Ukrajini znatno je uticala na stabilno snabdevanje Japana energentima, tako da će Japan pomno pratiti situaciju, dodao je Hagijuda.

Narastanje tenzija između Rusije i Zapada zbog Ukrajine, izazvalo je strahovanja da bi, ionako narušeno, snabdevanje Evrope energijom moglo da bude potpuno poremećeno.

Sjedinjene Države, jedan od vodećih svetskih proizvođača utečnjenog prirodnog gasa, zatražile su prošle nedelje od Katara i drugih velikih proizvođača energenata da istraže mogućnost za snabdevanje Evrope ako budu poremećene isporuke iz Rusije kao posledica ukrajinske krize.

Japanska novinska agencija Điđi izvestila je juče da je američka vlada pitala Japan da li bi mogao da preusmeri deo LNG-a u Evropu u slučaju eventualnog poremećaja u snabdevanju gasom iz Rusije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike