Majstori za pare nisu dobro prošli, a ni Japancima ne ide mnogo bolje

08.12.2021

09:13

0

Hedž fondovi u novembru su imali najgori rezultat u poslednjih 20 meseci, a japanska privreda pala za 20 odsto više od očekivanog

Majstori za pare nisu dobro prošli, a ni Japancima ne ide mnogo bolje
Copyright Profimedia

Hedž fondovi su u novembru zabeležili najgori rezultat u poslednjih 20 meseci, nakon rasprodaje na globalnim tržištima izazvane zabrinutošću zbog pojave omikron soja kovida, podaci su istraživačke kompanije „Hedž fond riserč“ (HFRI).

Novi soj virusa narušio je i poslovanje privrede Japana, nadovezavši se na tekuće probleme zbog kojih je ekonomija pala za 3,6 posto na godišnjem nivou u periodu jul-septembar.

Novi soj zatekao nespremne majstore za lovu

Kompozitni indeks HFRI fonda pao je za 2,2 odsto u novembru, što je njegov najveći mesečni pad od marta 2020, kada je pandemija korona virusa prvi put udarila finansijska tržišta, objavila je ova konsultantska kuća u današnjem izveštaju.

Tržišta akcija je u poslednjoj nedelji novembra zahvatila spirala pada, pri čemu su američke akcije izgubile skoro četiri posto vrednosti tokom poslednjih pet trgovačkih sesija u mesecu, nakon vesti o novoj varijanti virusa, prenosi Rojters.

Volatilnost na tržištima valuta i obveznica je takođe skočila u tom periodu.

Na ovako veliki pad hedž fondova kapitala, čije strategije obuhvataju miks ulaganja na kratak i dugi rok, uticalo je to što ih je vest o omikronu zatekla nespremne.

Rezultati HFRI-ja podudaraju se sa onima do kojih su došle druge istraživačke firme za hedž fondove, kao sto je "Pivotal pat".

Da virus ne udara samo na one koji barataju novcem, već i na one koji proizvode vrhunsku robu, pokazuju rezultati privrede Japana.

Bruto domaći proizvod Japana pao je u trećem kvartalu jače nego što je prvobitno objavljeno: Nagli rast broja žaraženih kovidom-19 u zemlji pogodio privatnu potrošnju, a poslovno raspoloženje se pogoršalo zbog globalne nestašice čipova. Na to se sada nadovezuju teškoće sa omikron sojem.

Japanska ekonomija je pala za 3,6 posto na godišnjem nivou u periodu jul-septembar, pokazali su današnji revidirani podaci vlade, što je gore od preliminarno objavljene cifre o padu od 3,0 procenta, prenosi Rojters.

U odnosu na drugo tromesečje, pad BDP-a iznosi 0,9 odsto.

Japanci "stisli" novčanike

Negativan rezultat je uglavnom posledica većeg pada privatne potrošnje, koja čini više od polovine bruto domaćeg proizvoda, a koja je potonula za 1,3 posto u odnosu na prethodna tri meseca, a ne za 1,1 procenat kako je probitno bilo procenjeno.

Većem padu potrošnje doprinele su loše vremenske prilike koje su zadržavale kupce kod kuće, dok je globalna nestašica čipova pogodila prodaju automobila i elektronike zbog zastoja u proizvodnji, rekao je jedan vladin zvaničnik.

Kupovina trajnih dobara je zabeležila najveći pad od 1994. godine, od kada se vodi ova evidencija, za čak 16,3 procenta na kvartalnom nivou, poguravši naniže potrošnju domaćinstava za 0,7 procentnih poena.

Kreatori japanske ekonomske politike se nadaju da će ublažavanje poremećaja u snabdevanju i ublažavanje pandemijskih mera ograničenja podržati oporavak treće po veličini svetske ekonomije u ovom kvartalu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike