Nema „puš-pauze“ ni kada se radi od kuće: Da li je ovo i naša budućnost?

07.09.2021

17:55 >> 17:57

0

Pušenje cigareta je odavno proterano iz kancelarija, a sada, u vreme pandemije i rada na daljinu, neke kompanije idu korak dalje – za zaposlene nema pušenja

Nema „puš-pauze“ ni kada se radi od kuće: Da li je ovo i naša budućnost?
Copyright Profimedia

Kompanija „Nomura Holdings“ naložila je zaposlenima da ne puše dok rade – čak iako rade od kuće. Memorandum najveća bankarsko-finansijske firme u Japanu nije usamljen slučaj u prodoru kompanija u privatnost zaposlenih, ovoga puta pod okriljem „brige za zdravlje“.

„Nomura“ je u cirkularnom obaveštenju svojim zaposlenima najavila da nova politika na snagu stupa u oktobru. Kompanija će zatvoriti sve postojeće prostorije za pušače kojima raspolaže „Nomura grupa“ do kraja decembra. Ova pravila oslanjaju se na uzajamno poverenje i ne podležu kazni – rekao je „Blumbergu“ u telefonskom razgovoru portparol Jošitaka Otsu.

Kako navode iz kompanije, ne planiraju da nadgledaju zaposlene koji rade van kancelarije kako bi se uverili u to da se instrukcije poštuju. Cilj im je da „stvore povoljno radno okruženje, da spreče pasivno pušenje i promovišu zdravlje zaposlenih“, rečeno je u drugoj izjavi.

– Mora postojati okolina u kojoj su svi zdravi i mogu da vode aktivan život, kako bi zaposleni mogli da u potpunosti demonstriraju svoje veštine i svoj karakter – rečeno je.

Kompanijski savet

Bankarska firma nije nova u „detoksikaciji“ zaposlenih. Finansijsku pomoć zaposlenima kao podstrek da ostave duvan daje se još od 2017. To je dovelo do pomalo drakonskih mera, kao ona kojom se „snažno savetuje“ ljudima da se drže podalje od kancelarije bar 45 minuta nakon pušenja na pauzi za ručak kako bi se sprečilo „pušenje trećeg reda“.

„Nomura“ je poslednja u nizu japanskih firmi koje su preduzele akcije protiv pušenja, s obzirom na to da rizici izazvani pušenjem sve više privlače pažnju i poslovne javnosti.

Oko dvoje od deset pušača izjavilo je da su počeli da konzumiraju više cigareta otkako su usled pandemije ostali kod kuće ili rade od kuće, prema podacima ankete iz marta koju je sproveo Nacionalni centar za rak u Japanu. Ovo je jednim delom posledica toda što u kući, naravno, ne postoje nikakve mere protiv pušenja.

Briga za zdravlje dosegle “preko granice”, odnosno praga kuće; Foto: Profimedia

„Nomura“ zato planira da smanji broj pušača među svojim zaposlenima u Japanu na 12 odsto do 2025, u poređenju sa 20 odsto koliko ih je imala u martu 2020. godine.

Zdravlje osoblja na prvom mestu, a privatnost?

Kako navodi „Blumberg“, po pitanju pušenja angažovao se i veliki japanski proizvođač grickalica „Kalbi“ (Calbee Inc.), koji je 2018. godine zabranio pušenje tokom radnog vremena. Isti tretman ima i proizvođač hrane „Ajinomoto“, koji je svoju bezdimnu politiku proširio i na zaposlene koji rade van kancelarije. Doduše, priznaje portparol, kompanija nema načina da sankcioniše ili kontroliše zaposlene koji rade od kuće.

I telekomunikaciono odeljenje „Soft Bank grupe“ uvelo je slično pravilo u aprilu prošle godine kako bi „zaštitili zdravlje zaposlenih i mušterije od pasivnog pušenja“.

Ali da nisu u pitanju samo „ludi Japanci“, niti je u pitanju samo zdravlje ljudi, pokazuje i primer Opštinskog veća za Hameršmit i Fulam (London). U septembru 2020. pojavila se vest u medijima da je Veće zabranilo zaposlenima da puše kada (u vreme zaključavanja zbog pandemije ) rade od kuće. Ova vest je kod poslovično zatvorenih Britanaca po pitanju privatnosti odmah napravila uzbunu. Trenutno se digla prašina zbog „ugrožavanja privatnosti“, i Veće je odlučilo da je najbolje da objavi da „takve odluke nije ni bilo“.

U javnosti je odmah razjašnjeno da se zakonski propisi odnose „na javna mesta“, a time posredno i kancelarije i druge prostore firmi, ali svakako ne i na domove zaposlenih, ni kada se radi od kuće.

Pročitajte još:

Tim pre što je u Velikoj Britaniji poslodavac u obavezi da konsultuje zaposlene i njihove predstavnike o „odgovarajućoj politici firme u vezi sa pušenjem“ na njihovom radnom mestu.

Da li će sudbina slična japanskoj pogoditi i zaposlene na „radu od kuće“ i u Srbiji, mogli bismo da vidimo već dogodine, ako se aktuelno rasplamsavanje kovida nastavi ovim tempom i ako ponovo mnogi od nas budu morali da rade van kancelarija. U međuvremenu, ako se praksa proširi po Evropi verovatno nam sledi još jedan „Evropa tako traži“ propis, pa će mnogi od nas mahnito luftirati sobe pre novog sastanak na „zoomu“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blumberg

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike