Jača rast ukupne industrijske proizvodnje u Srbiji, posebno prerađivačke industrije

07.02.2022

09:53

0

Autor: 24sedam

Šta pokazuje najnoviji izveštaj mesečnog biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Ekonomskog instituta

Jača rast ukupne industrijske proizvodnje u Srbiji, posebno prerađivačke industrije
Copyright Pixabay, Tatiana Tikhonova

Podaci o industrijskoj proizvodnji za decembar 2021. godine pokazuju ne samo da jača rast ukupne industrijske proizvodnje u Srbiji, već i da je prerađivačka industrija, nakon opadanja i potom stagnacije, počela da raste, navode analitičari najnovijeg izdanja mesečnog biltena Makroekonomske analize i trendovi (MAT), Ekonomskog instituta u Beogradu.

Kako kažu, i za ukupnu i za prerađivačku industriju karakteristični su i desezonirani i međugodišnji porast.

"Kočenje" inflacije u decembru

Kada se radi o inflaciji, u najnovijoj analizi MAT-a ističe se da je međugodišnja stopa inflacije još u septembru 2021. premašila gornju granicu ciljanog inflacionog raspona i bila najveća posle avgusta 2013. godine.

- U oktobru, novembru i decembru je rast međugodišnje inflacije ubrzavan, a u decembru je mesečni porast cena bio više nego upola manji u odnosu na prethodna četiri meseca. Mesečna inflacija je u decembru usporena isključivo pod dejstvom privremenih faktora jer je, pri njenoj povišenoj baznoj komponenti, snižena nebazna komponenta - navodi se u analizi MAT-a.

Za razliku od mesečne, kako dodaju, međugodišnja inflacija je ubrzana i to pretežno pod dejstvom stalnih faktora jer je povećanje njene bazne komponente bilo veće od povećanja nebazne komponente.

Navodi se da je ubrzanje rasta cena usluga u decembru bilo glavni uzročnik ubrzanja bazne inflacije u tom mesecu, jer su usluge u novembru poskupele za 3,3 odsto, a u decembru za 3,8 procenata. Posmatrano, na mesečnom nivou u decembru su poskupele sve osnovne kategorije potrošačke korpe osim energije, čije su cene ostale na novembarskom nivou.

Hrana skuplja 12,1 odsto

Osnovne kategorije potrošačke korpe poskupela su i na međugodišnjem nivou pa su prehrambeni proizvodi poskupeli za 12,1 odsto, najviše zbog poskupljenja svežeg voća i povrća, energija je poskupela za 13,4 odsto, a neprehrambeni proizvodi bez energije za četiri odsto.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović
 

Kada se međugodišnja inflacija u Srbiji uporedi sa kretanjima u zemljama Evropske unije (EU), dođe se do podatka da je Srbija imala višu međugodišnju inflaciju od proseka EU i u novembru i u decembru prošle godine.

U poređenju sa našom zemljom, višu međugodišnju inflaciju u novembru imale su Estonija, 8,6 odsto i Litvanija, 9,3 odsto a u decembru Poljska, osam procenata, Litvanija 10,7 i Estonija 12 odsto.

Promet do oktobra veći skoro 15 odsto

Takođe, navode analitičari MAT-a, ukupna vrednost prometa u trgovini na malo je u septembru 2021. međugodišnje povećana za 11,9 odsto, a kumulativni porast za devet meseci iznosio je 14,5 odsto.

- Zbog povećavanja inflacije razlika u realnom rastu je još veća: sa 10,5 odsto u celom periodu januar-septembar, u septembru je realni rast iznosio svega 4,3 odsto. U oktobru je vrednost prometa međugodišnje povećana za 13,1 odsto, ali je realno povećanje manje nego u septembru, četiri odsto, jer je inflacija ubrzana - ističu u MAT-u.

U celom periodu januar-oktobar, kako dodaju, vrednost prometa je povećana za 14,6 odsto, a realni porast bio je 10,1 odsto.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike