Šta je to blokčejn: Privrednici i državni službenici se uče u PKS

26.01.2022

10:42

0

Privredna komora Srbije pokrenula je onlajn obuke namenjene državnim službenicima i poslodavcima kako bi ih upoznala sa novim modelima poslovanja u svetu

Šta je to blokčejn: Privrednici i državni službenici se uče u PKS
Copyright Pixabay

Upotreba digitalnih tehnologija, poput blokčejna, zatim veštačke inteligencije i mašinskog učenja, robota, dronova, 3D štampe… teme su sa kojima će bolje upoznati privrednici i državni sluižbenici koji prođu obuku u Privrednoj komori Srbije.

Obuke su kreirane u saradnji sa kabinetom predsednice vlade, Nacionalnom akademijom za javnu upravu, Fondacijom Petlja i UNDP, a dostupne su preko e-learning platformi Privredne komore Srbije i Nacionalne akademije za javnu upravu, objavila je PKS.

- Obuke omogućavaju da svaka kompanija postane digitalna i počne da generiše nove vrste prihoda koristeći savremene modele poslovanja, kao i da državni službenici ovladaju novim tehnologijama u javnoj upotrebi u Srbiji i svetu - kaže rukovodilac Službe za edukaciju u PKS Ivana Kovačević.

Revolucija 4.0 je već tu

Polaznici će se upoznati sa upotrebom različitih tehnologija koje u savremenoj 4.0 industrijskoj revoluciji menjaju uobičajene poslovne procese i cele industrije.

Uvode potpuno nov model poslovanja čiji temelji postaju najsavremenije tehnologije, recimo, upotreba HoloLens-a,  "hologramskih" naočara koje se koriste u zdravstvu, projektovanju i inženjerstvu, istraživanju, edukaciji...

- Sve tehnologije koje pokrivaju ove obuke danas se u svetu kombinuju i međusobno nadopunjuju - ističe Kovačević.

Na primer, dodaje, "internet stvari" (Internet of things - IoT) omogućava razvoj veštačke inteligencije i "dubokog učenja"  (Deep learning), a koji zajedno doprinose daljem razvoju robotike.

- Mogućnosti su neverovatne i zato kažemo da danas napredak nije linearan, već eksponencijalan. To od nas traži i da eksponencijalno razmišljamo, učimo, eksperimentišemo, budemo agilni, jer jedino tako ćemo biti spremni za velike prilike i izazove - navela je ona.

Za polaznike obuka su pripremljeni priručnik i interaktivni edukativni materijali, a učestvuju eksperti iz Centra za digitalnu transformaciju PKS, Fakulteta tehničkih nauka, kabineta predsednice vlade, kompanija ECD, Polyhedre, Digital Mind-a.

Obuke pokrivaju sedam najaktuelnijih tema: Veštačka inteligencija i mašinsko učenje, blokčejn, digitalna ekonomija, internet stvari, roboti i dronovi, virtuelna i proširena realnost, 3D štampa.

Polaznici koji odslušaju svih sedam tema mogu preuzeti sertifikat o završenoj obuci.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike