Nemačkim menadžerima se vratio optimizam, više posla za radnike iz Srbije

25.01.2022

12:06

0

Poslovna klima u Nemačkoj se generalno popravila na početku godine, kaže indeks instituta IFO, a zadovoljnija su i preduzeća iz sektora koji zapošljava najviše radnika iz Srbije

Nemačkim menadžerima se vratio optimizam, više posla za radnike iz Srbije
Pixabay

Poslovno raspoloženje među nemačkim privrednicima se poboljšalo na početku 2022. godine, s obzirom na to da je indeks poslovne klime, koji izračunava ekonomski institut IFO, porastao na 95,7 poena u januaru sa 94,8 poena u decembru.

Mada su ocene kompanija o trenutnoj poslovnoj situaciji u Nemačkoj, koja je inače najveći poslovni partner Srbije i odredište brojnih „radnika na privremenom radu“, nešto manje pozitivne, njihova buduća očekivanja su znatno optimističnija, navodi se u saopštenju Instituta iz Minhena dostavljenom Tanjugu, u kojem se ocenjuje da nemačka ekonomija počinje novu godinu sa tračkom nade.

Proizvodnja dobila polet

U proizvodnom sektoru je indeks poslovnog raspoloženja znatno skočio, pri čemu su kompanije zadovoljnije dosadašnjim poslovanjem i optimističnije gledaju na naredne mesece. Problemi sa uskim grlima u snabdevanju poluproizvodima i sirovinama su malo ublaženi. Iskorišćenost kapaciteta je porasla sa 84,9 odsto na 85,6 procenata.

U industriji usluga, indeks poslovne klime je ponovo počeo da raste nakon tri uzastopna meseca pada. Kompanije su se oslobodile pesimizma kada je reč o budućim očekivanjima, posebno turističke koje se nadaju uspešnoj letnjoj sezoni. Pružaoci usluga su, međutim, manje zadovoljni svojom trenutnom situacijom, pre svega oni u ugostiteljskoj delatnosti koja je i dalje u krizi.

Poslovna klima se oporavila i u nemačkom trgovinskom sektoru, mada su procene kompanija o njihovoj trenutnoj situaciji malo pogoršane, dok su primetno poboljšana njihova očekivanja za naredne mesece, naročito u maloprodaji.

Rast poslovnog raspoloženja je zabeležen i u građevinarstvu, sektoru u kojem radi najviše radnika iz Srbije, pri čemu su preduzeća malo zadovoljnija dosadašnjim poslovanjem, a i pokazatelj njihovih očekivanja je porastao. Nestašice građevinskog materijala su se smanjile, prema rezultatima ankete instituta IFO.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi