A sad svi na stres-test: Evropski finansijski komesar se boji dugova

25.01.2022

09:55

0

Evropski komesar za finansije, Johanes Han, želi da se svih 27 članica EU, kao što je to ranije bio slučaj sa bankama, podvrgnu stres-testu

A sad svi na stres-test: Evropski finansijski komesar se boji dugova
Copyright Pixabay/klimkin

Stres-testovi za države bi trebalo da pokažu koliko su otporni na krize njihovi budžeti, rekao je Han bečkom dnevniku „Kronen cajtung“, posebno na veliku zaduženost.

Testom bi se simulirao razvoj kamata i kako struktura duga utiče na državne finansije, kao i koliko su budžeti zemalja otporni na globalnu krizu.

Već mesecima se u EU razgovara o reformi pakta stabilnosti u monetarnoj uniji, u kojoj je na snazi gornja granica javnog duga od 60 odsto. Taj standard, međutim, nije dostižan za mnoge zemlje.

Komesar Han predlaže „modele po meri“ koji bi bili realni za svaku zemlju pojedinačno.

- Dugovi ostaju dugovi i oni se ne mogu izbrisati. Ali moramo naći modele kako bi pronašli realni plan za smanjenje zaduženosti -  objasnio je on.

Han je ukazao da trenutno samo malo broj zemalja, svega sedam, ispunjava Mastrihtski kriterijum javnog duga od 60 odsto BDP-a.

Neće postići ni za sto godina

Kaže da većina zemalja neće u narednih sto godina moći da postigne toliko suficita za ispunjavanje pakta stabilnosti. Do kraja ove godine su Mastriht kriterijumi stavljeni van snage, zbog čega se sada vodi rasprava kako bi se dogovorila reforma.

Evropska komisija još u prvoj polovini ove godine želi da iznese svoj predlog.
Han smatra da svaka zemlja treba da dobije individualno definisani plan za smanjenje dugova.

Ukazao je da postoji opasnost da se državne finansije izmaknu kontroli i dugovi stalno rastu. To, podseća, vodi ka smanjenju rejtinga boniteta zemlje, što donosi veće kamate, a to onda kao u Grčkoj 2009. godine može voditi ka evrokrizi.

- Zato je važno da dođe do daljeg pakta stabilnosti u monetarnoj uniji - rekao je Han.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike