Inflacija se ne šali: Cene otišle naviše u proseku gotovo osam odsto

12.01.2022

11:44

0

Inflacija u Srbiji, merena rastom potrošačkih cena, minimalno je porasla u decembru ali se rast cena "nakupio" tokom godine

Inflacija se ne šali: Cene otišle naviše u proseku gotovo osam odsto
Copyright Pexels/ Anna Shvets

Potrošačke cene su u decembru 2021. godine porasle u proseku za 0,4 posto u odnosu na novembar, dok su u poređenju sa istim mesecom 2020. godine povećana za 7,9 procenata, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Screenshot: Republički zavod za statistiku
 

Ovako velika inflacija godinama nije zabeležena u Srbiji, sam procenata bila ja u decembru 2011. godine a 12,2 gopdinu dana kasnije. Od tada držana je u rasponu planiranog koridorado 1,5 do 4,5 odsto.

Narodna banka Srbije najavila je da će visoka inflacija ostati u prvoj polovini godine a da se očekuje da se u drugom polugodištu vrati u zacrtani okvir.

U decembru su, na mesečnom nivou, najviše poskupele komunikacije, za 1,2 odsto, zatim restorani i hoteli (0,8%), oprema za stan i tekuće održavanje (0,7%), stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva (0,6%).

Ilustracija: 24sedam, podaci RZS
 

Takođe su porasle cene alkoholnih pića i duvana i rekreacije i kulture za po 0,5 procenata, odeće i obuće za 0,4 posto, hrane i bezalkoholnih pića za 0,3, i zdravlja za 0,2 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Prema projekciji Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija će tokom prvog tromesečja ove godine najverovatnije nastaviti da se kreće oko nivoa iz decembra 2021. godine.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Od drugog tromesečja očekujemo postepeni pad međugodišnje inflacije, dok bi u granice cilja međugodišnja inflacija trebalo da se vrati tokom trećeg tromesečja. Krajem godine očekujemo međugodišnju inflaciju oko centralne vrednosti cilja od tri odsto, a imajući u vidu visoku bazu iz 2021. godine, postoji mogućnost da se krajem godine ukupna inflacija nađe i u donjoj polovini ciljanog raspona od tri odsto, sa odstupanjem od 1,5 odsto naviše ili naniže - saopštila je NBS.

Kako navode, rizici po pitanju inflacije u narednom periodu odnose se pre svega na kretanja cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, svetske cene energenata, brzinu globalnog ekonomskog oporavka i dužinu trajanja problema u globalnim lancima snabdevanja.

- Kada je reč o domaćim rizicima, inflacija će u najvećoj meri zavisiti i od ishoda naredne poljoprivredne sezone, koja je za potrebe projekcija pretpostavljena na nivou prosečne. To podrazumeva blagi rast poljoprivredne proizvodnje u odnosu na 2021. godinu koja je zbog suše bila slabija od proseka - ističu u NBS.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike