Preokret kod Glovo: Prodali im Donesi, sad otkupili kompaniju

05.01.2022

12:18

0

Autor: 24sedam

Nemačka kompanija za dostavu hrane „Deliveri hiro“ (Delivery Hero) stekla je većinski paket u španskoj kompaniji za dostavu hrane koja posluje i u Srbiji – „Glovo“

Preokret kod Glovo: Prodali im Donesi, sad otkupili kompaniju
glovo dostava hrane - Copyright Pixabay

Deliveri hiro“ je već bio vlasnik 43,8 odsto „Glova“ a sada je u ujedinio vlasništvo sa akcionarima „Glova“ koji imaju 39,4 odsto udela u španskoj firmi koja ima istoimen aplikaciju za dostavu.

Ovom transakcijom je zatvoren krug koji je započet prošle godine time što je upravo „Deliveri hiro“ prodao „Glovu“ svoj biznis u regionu, uključujući i srpski Donesi.com.

Tom prilikom vlasnika su, ispostavilo se nakratko, promenili uz „Donesi“ u Srbiji, BiH i Crnoj Gori i „Fudpanda“ (Foodpanda) u Rumuniji i Bugarskoj i „Pauza“ u Hrvatskoj.

„Deliveri hiro“ i „Glovo“ se međusobno dopunjuju svojom dubokom stručnošću u isporuci i geografskom pokrivenošću i te dve kompanije imaju zajedničku viziju za industriju dostave i snažno veruju u oblast brze dostave koju će zajedno nastaviti da unapređuju, saopšteno je iz „Deliveri hiro“.

- Naši proizvodi dali su nam vodeću poziciju na 16 od 25 tržišta, iako su lansirani godinama posle konkurencije. Nastavićemo da ulažemo u „Glovo“ tim i proizvode i vidimo mnogo mogućnosti za unapređenje operacija – rekao je Niklas Ostberg, glavni direktor i suosnivač „Deliveri hiro“.

Ostaju pod svojim imenom

Ova transakcija trebalo bi da od „Glova“ da napravi kompaniju vrednu 2,3 milijarde evra. Kako se ističe, Glovo će nastaviti da posluje pod svojim postojećim brendom i platformom.

Oskar Pjer, izvršni direktor „Glovo“, izjavio je da potencijal ove kompanije neiskorišćen, te da će kompanija „Deliveri hiro“ biti partner koji odgovara ambicijama kompanije Glovo.

- Pokrenuo sam Glovo 2015. odmah nakon fakulteta i smatram da je neverovatno kako tehnologija može da ima toliko uticaja za tako kratko vreme. Promenili smo način na koji milioni korisnika dobijaju svoje lokalne proizvode i upravljaju svojim vremenom. Stvaramo novu priliku za lokalne trgovce i pružamo mogućnosti zarade kuririma koji rade na našoj platformi. Sa tržištima koja pokrivamo danas, možemo da opslužujemo ukupnu populaciju od više od 700 miliona ljudi – istakao je Pjer.

„Deliveri hiro“ je vodeća svetska platforma za lokalnu dostavu, koja posluje u oko 50 zemalja širom Azije, Evrope, Latinske Amerike, Bliskog istoka i Severne Afrike.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike