Hoće li se povećati manjak nafte: Meksiko se „povlači“ sa tržišta

29.12.2021

08:59

0

Autor: 24sedam

Najveća petrohemijska kompanija u Meksiku, 12. izvozniku nafte u svetu, će prepoloviti slanje nafte u svet sledeće godine

Hoće li se povećati manjak nafte: Meksiko se „povlači“ sa tržišta
Copyright Profimedia

Prilično veliki potres mogao bi da zadesi tržišne sirove nafte sledeće godine jer je meksički „Pemeks“ (Petroleos Mexicanos), odlučio da prihvati predlog iz vrha države i naftu prerađuje za unutrašnje potrebe.

Državna kompanija  će smanjiti izvoz nafte sa milion barela dnevno na 435.000 u 2022. godini, delom i zbog toga što povećava svoje rafinerijske kapacitete kupovinom prerade od „Šela“ rafinerije „Dir park“ u Teksasu, SAD i proširivanjem u rafineriji „Dos Bokas“ u državi Tabasko.

Na konferenciji za novinare „Pemeks“ je saopštio da planiraju da će 2023. potpuno prestati sa izvozom sirove nafte jer će moći da prerade svu svoju raspoloživu naftu.
To je na liniji namere predsenika Meksika, Andresa Manuela Lopeza Obradora, da zemlja koja danas uvozi 80 odsto benzina i dizela postane samodovoljna u tečnom gorivu.

Međutim, problem nije jednostavan, jer manji izvoz znači i manje dolara za meksičku državnu kasu, koju „Pemeks“ puni u znatnom iznosu.

Kresanje meksičkog izvoza moglo bi da donese poremećaj na svetskom tržištu jer ta zemlja izvozi količine koje su 1,24 odsto svetske dnevne potrošnje.

Aktuelni manjak nafte u svetu ove je godine izazvao turbulencije sa cenama, koja je išla do 83,5 dolara, a bilo je strahovanja da će ići i na 100 dolara za barel. Trenutno je na nivou od 76 dolara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike