Napolju minus, na berzi uzavrelo: Rastu cene akcija, nafte, dolara…

13.12.2021

11:08

0

Svetske akcije, cene nafte i dolar ojačali su na početku nove trgovačke nedelje jer je generalno optimistično raspoloženje zahvatilo globalna tržišta

Napolju minus, na berzi uzavrelo: Rastu cene akcija, nafte, dolara…
Foto: Pixabay/ Gerd Altmann

Investitori u svetu sa optimizmom gledaju na sastanke više centralnih banaka ove sedmice, uključujući i Federalne rezerve (Fed). To pokazuje akcija na tržištima širom Evrope, koja su jutros otvorena porastima cena, pri čemu je pan-regionalni indeks STOKS 600 napredovao za 0,3 posto, dok su fjučersi američkih akcija u plusu od oko 0,25 procenata, izveštava Rojters.

Kineski indeks najlikvidnijih akcija CSI300 porastao je za 0,6 posto, na najviši nivo u skoro pet meseci u iščekivanju dodatnih državnih podsticaja, budući da su najviši lideri zemlje obećali da će prioritet u 2022. godini biti ekonomska stabilnost Kine.

Omikron soj kovida međutim i dalje zabrinjava, imajući u vidu upozorenje britanskog premijera Borisa Džonsona koji očekuje „plimni talas“ novih slučajeva zaraze, ali tržišni akteri računaju da će vakcine ograničiti ekonomske posledice.

Ovakva optimistična razmišljanja su pogurala cene nafte naviše za oko jedan procenat, a ojačao je dolar uoči dvodnevne sednice FED-a koja počinje sutra.

Predviđa se da će američka centralna banka signalizirati brže smanjenje kupovine obveznica, a samim tim i raniji početak podizanja referentne kamate, kao i da će  ažurirati nivoe stopa za narednih nekoliko godina.

Ove sedmice se sastaju i Evropska centralna banka, Banka Engleske i Banka Japana.

- Ako Fed smanji iznos mesečnih kupovina za 30 milijardi dolara umesto za 15 milijardi, okončanje programa kupovine obveznica bi moglo da se završi do marta, što bi omogućilo da se nakon toga razmotri podizanje kamate - kaže Ejpril Larus, šefica odeljenja za investicije s fiksnim prihodom u kompaniji „Insajt Investment“.

Na deviznim tržištima, dolarski indeks je porastao danas za oko 0,2 posto na 96.328 poena. Američka valuta je takođe ojačala prema japanskom jenu za skoro petinu procenta na 113,60 jena, dok je evro oslabio za četvrtinu procenta na 1,12875 dolara.
Britanska funta je pala za oko 0,4 odsto na 1,32240 dolara, posle najnovijih upozorenja vlade o širenju omikrona, koja su podrila tržišno raspoloženje.

Na robnim tržištima, fjučersi severnomorske nafte brent su porasli za 72 centa ili 1,0 posto, na 75,87 dolara po barelu na trgovanju do 07:44 časova po GMT, nakon rasta od jednog procenta u petak.

Američka WTI nafta je poskupela za 85 centi ili 1,2 odsto, na 72,52 dolara po barelu, posle uspona za 1,0 procenat na prethodnoj sesiji.

Oba međunarodno referentna tipa nafte su prošle nedelje zabeležila rast od oko osam odsto, što je bio njihov prvi sedmični dobitak u poslednjih sedam nedelja. Time su nadoknadili više od polovine gubitaka koje su pretrpeli od 25. novembra kada je prvi put objavljena vest o pojavi omikrona.

Zlato se drži na ceni od 1.786 dolara po unci, nakon što je neznatno ojačalo u petak posle podataka o skoku inflacije u SAD na najviši nivo u gotovo četiri decenije.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug