Evropa naučila lekciju? Rusi mogu da gas ugovaraju dugoročno do 2049.

28.12.2021

10:56

0

Tekuća energetska kriza je verovatno uslovila pomeranje termina odluke o zabrani dugoročnih ugovora u EU za kupovinu gasa

Evropa naučila lekciju? Rusi mogu da gas ugovaraju dugoročno do 2049.
Copyright Printscreen/Youtube

Stalni predstavnik Rusije u Evropskoj Uniji Vladimir Čižov ocenio je pozitivno predlog Evropske komisije prema kojem će zabrana sklapanja dugoročnih ugovora za kupovinu ruskog gasa bila uvedena u 27-člani blok tek 2049. godine.

- Smatram vrlo pozitivnim najnovije izjave predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen o tome da Komisija predlaže da zabrana dugoročnih ugovora za snabdevanje gasom počne da se primenjuje od 2049. Time se potvrđuje da se dugoročni ugovori mogu zaključivati do 2049. godine - rekao je Čižov danas u intervjuu za Tass.

On je takođe ocenio da se slobodno spot (kratkoročno) tržište gasa u EU, koje uspostavlja Komisija, pokazalo kao cenovno veoma zavisno od loših vremenskih prilika.

- Energetsko tržište stvoreno u EU pokazalo se hiperzavisnim od vremena, pri čemu na njega negativno utiču i velika hladnoća ili vrućina, stepen oblačnosti, brzina vetra - naveo je on, komentarišući koliko je realno da proizvodnju struje iz gasa kompenzuje solarna i energija vetra u uslovima nepovoljnih vremenskih prilika kada je potražnja za energijom najveća.

Cene na spot tržištu vinule su se ove godine sa 500 do čak 2.200 dolara za 1.000 kubnih metara. Trenutno je ispod 1.100 dolara ali to je i dalje tri pputa više nego što je prosečna cena po kojoj je "Gasprom" isporučiovao gas dugoročnim kupcima.

Energetska kriza i pominjanje zabrane dugoročnih ugovora, uz aktivno mešanje i obećanja gasa iz Vašingtona, učinile su da su evropski rezervoari pre ovu zimu ostali polupuni a da je zbog nestašice cena „podivljala“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike