Gas nikako da „preokrene“ ka Nemačkoj

25.12.2021

08:44

0

Autor: 24sedam

Gasovod "Jamal - Evropa", kojime se ruski gasa transportuje u Zapadnu Evropu, već peti dan funkcioniše u reverznom režimu

Gas nikako da „preokrene“ ka Nemačkoj
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Ruski gas preko gasovoda "Jamal – Evropa" već peti dan zaredom ide iz Nemačke u Poljsku, pokazuju podaci nemačkog gasnog operatora "Gaskejd".

Prema jutrošnjim podacima, radi se o količini koja je na sat ekvivalentna energiji od 1,1 miliona kilovat časova električne struje.

Rusija je saopštila da reverzni tok gasa nije politički potez, ali se dešava u vreme povećanih tenzija između Moskve i Zapada povodom Ukrajine.

Iz „Gasproma“ kažu da protok gasovodom ne zakupljuju ka Nemačkoj jer nema novih narudžbi kupaca iz te zemlje i Francuske.

Sama cena gasa u Evropi oborile su novi rekord početkom ove nedelje, na 2.200 dolara za 1.000 kubika, ali je cena krajem nedelje pala na ispod 1.300 dolara.

Smer protoka gasa kroz „Jamal – Evropa“ stvara dodatni pritisak na cenu, jer to znači manje gasa u centralnoj Evropi, pre svega Nemačkoj.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je pre dva dana da je Poljska isključila Rusiju iz regulisanja rada ovog gasovoda.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike