Novi dan, novi rekord: Gas sada nude po 2.200 dolara

22.12.2021

08:10

0

Cena gasa na evropskom trgovanju zaključena je sinoć na novom rekordnom nivou svih vremena, približivši se cifri od 2.200 dolara za hiljadu kubnih metara, da bi danas malo pala

Novi dan, novi rekord: Gas sada nude po 2.200 dolara
gasovod profimedia-0028885533 - Copyright Profimedia

Cena gasa je na otvaranju današnjeg evropskog trgovanja pala za 6,5 posto, ispod 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara, nakon što je u utorak uveče zaključena na istorijskom rekordnom nivou od 2.190 dolara, izveštava agencija Tass.

Cena gasnih fjučersa za januarsku isporuku na početku trgovanja na holandskom TTF čvorištu spustila se jutros na 1.970 dolara za hiljadu kubika, odnosno na 168,63 evra po MWh, po trenutnom kursu evro-dolar, prema podacima sa ICE berze u Londonu.

 

Screenshot:powernext.com
Cena prebacila 183 evra za MWh

U uzbudljivom danu juće cena januarskih fjučersa za gas na TTF čvorištu u Holandiji zaključena je na 2.190,4 dolara za hiljadu kubika, odnosno na 187,47 evra po MWh, što je skok od 27 posto na dnevnom  nivou.

Cena gasa u Evropi je od decembra 2019. uzletela 15,5 puta, a u odnosu na prošlu godinu je skočila za 9,8 puta.

Zamenik predsednika Upravnog odbora „Gasprom holdinga“, Famil Sadigov, izjavio je da ruski gasni div očekuje da će cene gasa postepeno opadati u naredne dve godine, ali će ostati iznad nivoa pre kovida.

- Za sada raspolažemo konsenzusnom prognozom brojnih analitičara, prema kojoj će u periodu 2022-2024. cene gasa na svetskim tržištima postepeno pasti sa sadašnjih rekordnih nivoa, ali će ostati znatno viša u odnosu na nivoe pre kovida - rekao je Sadigov u intervjuu za časopis „Gasprom", navodi Tass.

Gas i dalje ide „kontra“

Rekordnoj ceni gasa doprinosi i to kako se gas „kreće“ po Evropi, odnosno kakva je tražnja za njime. Isporuka ruskog prirodnog gasa ka Nemačkoj putem velikog gasovoda "Jamal - Evropa" kreće se u „suprotnom pravcu“, odnosno iz Nemačke, drugi dan zaredom, podaci su nemačkog operatera "Gaskejd".

Cena gasa u Evropi juče je dostigla nove rekordne iznose nakon što je protok kroz Jamal promenio smer za šta Kremlj tvrdi da nema političke implikacije. To su potvrdila i dva velika nemačka potrošača, saopštenjem da "Gasprom" poštuje svoje obaveze u isporuci, a isto je rečeno i od gasnog monopoliste u Poljskoj.

Protok na mernoj stanici Malnou na nemačko - poljskoj granici kreće se ka istoku iz Nemačke ka Poljskoj sa količinom od 1,18 miliona kilovatačasa i očekuje se da će tako ostati i tokom dana.

Stepeni protoka i njihov smer kroz Jamal regulišu se prema zahtevima korisnika i menjaju se između kretanja ka istoku, što znači usmeravanje gasa iz Nemačke ka Poljskoj i zapadno, što je se već dogodilo u novembru i tada je trajalo oko sedam dana.

"Gasprom" rezerviše dodatni kapacitet gasovoda na aukcijama za isporuku preko Ukrajine i ka Nemačkoj preko rute Jamal, kada za to ima dovoljno zahteva. Za danas kao i iza prethodne dane nisu rezervisani kapaciteti izvoza u Nemačku preko Jamala.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike