Praktični saveti za uštedu električne energije: Kako do nižih računa za struju?

22.12.2021

19:25

0

Autor: 24sedam

Iako je dobra izolacija kuće najvažniji "čuvar" energije i garant za štednju, postoje i drugi načini da se smanji potrošnja struje i tako uštedi novac

Praktični saveti za uštedu električne energije: Kako do nižih računa za struju?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Potrošnja struje u domaćinstvima u Srbiji se, prema zvaničnim podacima, za poslednjih 50 godina udvostručila! Za to su u najvećoj meri "zaslužni“ brojni kućni aparati kojih, barem u tolikom broju, ranije nije bilo. Da stvar bude gora, zbog pandemije korone i "zaključavanja“, svi smo već pune dve godine prinuđeni da više boravimo kod kuće, pa samim tim trošimo i više struje nego u "normalnim“ okolnostima.

Zato je jako važno svesti potrošnju električne energije na što manju i racionalniju meru. U tome su ključni saveti stručnjaka na koji način možemo smanjiti potrošnju struje i tako imati manje izdatke za račune.

Veliki i mali "žderači" energije

A za najveće potrošače struje u domaćinstvu važe tzv.“sezonski“ aparati koji bukvalno gutaju energiju - peći, grejalice i klima uređaji. Ipak, u potrošnji energije mnogo ne odudaraju i frižider, zamrzivač, bojler, ali i ringle i rerne.

Najveću potrošnju struje nominalno ostvaruju “žderači energije“ koji direktno pretvaraju električnu u toplotnu energiju, a u koje se ubrajaju bojler, TA peć, šporet, sve vrste grejalica, pegla, mašina za sušenje veša, fen za kosu...

Posle njih po potrošnji dolaze veš mašina, frižider, zamrzivač, klima uređaj, mašina za pranje sudova, ali i televizori ili kompjuteri. Kada su svi ti aparati još stari, a tako i energetski neefikasni, računi za struju postaju sve veći i veći.

Šta se može učiniti?

Najbolje rešenje je da se pre svega uradi kvalitetna izolacija kuće, ali takav poduhvat nije jeftin jer vam je potrebno od 5.000 do 10.000 evra. Ipak, nakon dobre izolacije može se uštedeti od 30 do 50 odsto energije, što bi se "gledano kroz manje mesečne račune“ vratilo za 10 godina.

Drugo “najbolje“ rešenje je svakako kupovina novog i energetski efikasnijeg aparata. Stručnjaci naglašavaju da se pravim izborom uređaja u kući godišnje može uštedeti i do trećina energije.

Foto: Profimedia/Pixabay
 

Naime, uređaji razreda “A+” troše oko 50 odsto manje električne energije od uređaja klase “C”, ističe se u izveštaju Agencije za energetsku efikasnost. Sad već nema ni razlike u ceni između veš mašine energetske klase “A” i energetske klase “A+++“ nekog drugog proizvođača, a mašina ove klasa koja troši 30 odsto manje energije može se nabaviti i za manje od 200 evra.

Pomažu i trikovi...

S druge strane, ako kupovina novih aparata nije opcija, postoji nekoliko trikova sa postojećim uređajima.

Bojler se, recimo, mora čistiti od kamenca barem na svakih šest meseci i treba ga uključivati samo po potrebi, u jeftinijoj tarifi. Naime, kako ističu stručnjaci, naša voda je “tvrda“, puna kalcijum-karbonata, i od njega se na grejačima bojlera taloži kamenac. Sam kamenac smanjuje efikasnost grejača ali smanjuje se i sam kapacitet bojlera pa je određenu količinu vode potrebno dobiti iz više “grejanja“.

Profimedia
 

Mašinu za veš uključujte kada je puna i po programu koji je najprikladniji datom modelu, kako bi se energija što racionalnije trošila, i na nižoj temperaturi.

Jeftinija tarifa, ali važan i položaj

Ukoliko se grejete pomoću TA peći, trudite se da je punite tokom perioda jeftinije struje i uvek konsultujte stručnu pomoć prilikom njenog održavanja, jer će vam tako grejati bolje i trajati duže.

Veoma je važno imati trofaznu struju koja će značajno olakšati trošenje elektične energije, time što će samostalno, potpuno racionalno, rasporediti utrošak na više faza, pod uslovom da sve pravilno funkcionišu.

Frižider pomerite od grejnih tela, proverite da li njegova vrata pravilno funkcionišu i potrudite se da uklanjate naslage leda iz frižidera i zamrzivača. Tako ćete, ne samo uštedeti na energiji, nego i produžiti vek trajanja svojim uređajima.

Profimedia
 

Vrata šporeta nemojte otvarati bespotrebno, trudite se da posude pomoću kojih pripremate hranu budu sličnih dimenzija obliku ringle i koristite poklopac tokom kuvanja, kako biste ostvarili maksimalnu uštedu.

Takođe, ringlu možete gasiti nešto pre kraja samog procesa spremanja hrane zbog toga što je ona do tada sačuvala dovoljno energije da uspešno završite posao.

Izvaditi punjače

Obične sijalice možete zameniti štedljivim i bilo bi dobro da punjač za telefon potpuno isključite iz struje kada telefon nije priključen jer on, bez obzira na to, troši električnu energiju.

Ukoliko ste u prilici da birate između laptop i desktop računara, opredelite se za laptop jer štedi više energije. Skrinsejveri troše skoro istu količinu struje kao i kada regularno radite na računaru pa i na to obratite pažnju. Bolje je potpuno isključiti računar ukoliko ne radite na njemu nego ga ostaviti na režimu smanjene potrošnje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike