Koliko smo se primakli Evropi: Srbija na 52 odsto proseka EU

16.12.2021

10:57

0

Standard građana Srbije je na polovini proseka Evropske unije, pokazuju sveži podaci Evrostata

Koliko smo se primakli Evropi: Srbija na 52 odsto proseka EU
Copyright Pexels/ Gustavo Fring-

U vreme kada joj je, posle dve godine pauze, odobreno otvaranje klastera u pregovorima o pristupanju Evropskoj Uniji, Srbija je dobila i podatke tome na kom nivou se nalazi standard života građana.

Prema prvim procenama kupovne moći u Evropi u 2020. godini, koje je upravo objavio Evrostat, Srbija je prešla polovinu proseka Unije.

Sa 52 odsto proseka standarda EU, koji se meri materijalnom imovinom domaćinstva i stvarnom obavljenom kupovinom (actual individual consumption, AIC) a izražena kao kupovna moć (purchasing power standards, PPS) kojom se iz proračuna eliminišu razlike u lokalnim cenama, Srbija se nalazi iza najsiromašnije zemlje EU, Bugarske (61 odsto) za devet procentnih poena.

Evrostat
Stvarna lična potrošnja po stanovniku, u odnosu na prosek EU, u 2020. godini

Nije mnogo odmakla ni Hrvatska (67 odsto), kao ni Mađarska (69), ali su već Rumunija (79) i Slovenija (80) pristojno daleko.

Gledajući evropske rezultata, koji variraju od bugarskih 61 odsto proseka Unije, do 131 odsto u Lihtenštajn, naš region Zapadnog Balkana deluje prilično skromno.
Srbija je tu, doduše, u vrhu, odmah iza Crne Gore (61) koje je već stigla Bugarsku, a prilično ispred Makedonije (44), BiH (43) i Albanije (40).

Sa Srbijom uporedive zemlje Višegradske četvorke, već stoje mnogo bolje – Mađarska na 69 odsto, Slovačka 73, Češka 87 i Poljska 83.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike